Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi tuomitsee Venäjän iskut ukrainalaiskaupunkeihin – Macron: Maanantain iskut syvällinen muutos sodan luonteelle

Venäjän maanantaina tekemät ilmaiskut eri puolilla Ukrainaa ja siviilejä vastaan merkitsevät "syvällistä muutosta" sodan luonteelle, sanoo Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Useat länsimaiden johtajat ovat ilmaisseet tuomitsevansa Venäjän iskut.

Macron sanoo kutsuvansa muun muassa sotilasneuvonantajansa koolle, kun palaa Pariisiin matkaltaan maan länsiosasta.

Iskujen tarkoituksellinen kohdentaminen siviiliväestöön on sotarikos, sanoi puolestaan Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna Twitterissä. Hän kirjoittaa tuomitsevansa jyrkästi Venäjän iskut ukrainalaisiin kaupunkeihin.

Venäjä on ampunut Ukrainaan tänään yli 80 ohjusta, jotka ovat tappaneet siviilejä ja vahingoittaneet muun muassa maan sähköverkkoa ja vedenjakelua.

Suomi tuomitsee iskut jyrkästi

Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän ohjusiskut siviilikohteisiin Ukrainassa, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Twitterissä.

Myös Haaviston mukaan sattumanvaraiset iskut siviilejä vastaan ovat sotarikoksia.

– Suomi jatkaa Ukrainan tukemista, hän sanoo.

Venäjän on Haaviston mukaan lopetettava laiton hyökkäyksensä ja lähdettävä Ukrainasta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoittaa Twitterissä, että Venäjän sotarikokset eivät jää rankaisematta.

– Venäjä on taas tänään tietoisesti ottanut siviilit kohteekseen, aiheuttanut kuolemaa ja valtavaa kärsimystä Ukrainassa, Marin sanoi.

Stoltenberg: Iskut "kauhistuttavia ja umpimähkäisiä"

Venäjän iskut Ukrainassa siviilikohteita vastaan ovat "kauhistuttavia ja umpimähkäisiä", sanoi sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Twitterissä.

Hän lupaa järjestön tuen Ukrainalle jatkuvan niin kauan kuin on tarpeen.

Stoltenberg sanoo puhuneensa Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi iskuja videoviestissä Viron pääministeri Kaja Kallaksen kanssa.

– Olen järkyttynyt ja kauhistunut Ukrainan kaupunkeihin kohdistuneista julmista iskuista. Putinin Venäjä on jälleen osoittanut maailmalle, mitä se edustaa: raakuutta ja terroria, von der Leyen sanoi.

– Seisomme EU:n itärajalla, tuolla takanamme on Venäjä. Lähetämme selkeän viestin kaikille ukrainalaisille: tuemme teitä jokaisella mahdollisella tavalla, Kallas sanoo videolla.

Myös EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoo olevansa syvästi järkyttynyt Venäjän ohjushyökkäyksestä Kiovaan ja muihin ukrainalaiskaupunkeihin.

Borrellin mukaan tällaisilla toimilla ei pitäisi olla sijaa 2000-luvulla. Hän vakuutti EU:n pysyvän Ukrainan rinnalla ja lähettävän lisää sotilasapua.

YK:n Guterres: "Mahdotonta hyväksyä"

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres liittyi Venäjän iskujen tuomitsijoiden joukkoon ja sanoi, että sodan kärjistymistä on mahdotonta hyväksyä.

– Pääsihteeri on syvästi järkyttynyt Venäjän asevoimien tämänpäiväisistä Ukrainan kaupunkeihin tehdyistä laajamittaisista ohjusiskuista, jotka tiettävästi aiheuttivat laajoja vahinkoja siviilialueille ja johtivat kymmenien ihmisten kuolemiin sekä haavoittumisiin, Guterresin tiedottaja sanoi lausunnossa.

– Tämä on uusi sodan kärjistyminen, jota ei voida hyväksyä, ja kuten aina, siviilit maksavat korkeimman hinnan, lausunnossa sanottiin.

Iskut saivat Saksan nopeuttamaan odotettua aseapua

Aseavun kanssa hidastellut Saksa ilmoitti kiirehtivänsä ilmapuolustusjärjestelmien toimitusta Ukrainaan sen puolustuksen vahvistamiseksi. Saksan puolustusministerin Christine Lambrechtin mukaan ensimmäinen ohjussuojajärjestelmä olisi valmiudessa tulevien päivien aikana.

– Viimeisimmät Venäjän tekemät iskut Kiovaan ja muihin kaupunkeihin korostavat ilmapuolustusjärjestelmien nopean toimittamisen tärkeyttä, puolustusministeri lisäsi.

Saksa oli aiemmin kertonut toimittavansa ensimmäisen useista ohjussuojajärjestelmistä vuoden loppuun mennessä.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupasi jo kesäkuussa Ukrainalle Iris T -ilmapuolustusjärjestelmän.

– Hallitus on päättänyt lähettää Iris T -järjestelmän, joka on uudenaikaisin Saksan nykyisistä järjestelmistä. Sillä voidaan suojata kokonainen suuri kaupunki Venäjän ilmaiskuilta, Scholz sanoi parlamentille kesäkuun alussa.

Venäjän maanantaiset iskut osoittavat presidentti Vladimir Putinin laittoman sodan "täydellisen raakuuden", sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Myös Biden kertoi tuomitsevansa iskut jyrkästi.

– Jatkamme seurausten säätämistä Venäjälle sen aggressiosta, Biden sanoi lausunnossa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi Twitterissä, että maa jatkaa Ukrainan tukemista Venäjän iskujen jälkeen.

– Jatkamme horjumatonta taloudellista, humanitaarista ja turvallisuusapua, jotta Ukraina voi puolustautua ja huolehtia kansastaan, hän kirjoittaa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.