Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salaliittoteoreetikko Alex Jones tuomittiin maksamaan liki miljardin dollarin korvaukset koulusurmavalheidensa vuoksi

Salaliittoteorioita tehtaillut yhdysvaltalainen Alex Jones on tuomittu maksamaan liki miljardin dollarin vahingonkorvaukset Sandy Hookin koulusurmaa koskevista perättömistä väitteistään.

Mittavista korvaussummista päätti valamiehistö puituaan asiaa kolmen päivän ajan. 965 miljoonan Yhdysvaltain dollarin korvaussumma on määrä maksaa kahdeksan koulusurmassa kuolleen perheille ja liittovaltion poliisin FBI:n agentille, jotka nostivat Jonesia vastaan kunnianloukkaussyytteen.

Sandy Hookin kouluampuminen tapahtui Yhdysvalloissa Connecticutin Newtownissa vuonna 2012. Ampumisessa sai surmansa 20 lasta ja kuusi opettajaa.

Jones väitti radio-ohjelmassaan vuosien ajan, että koulusurma oli lavastettu aselakien kiristämiseksi. Hän perui myöhemmin väitteensä.

Jones on todettu syylliseksi useissa oikeudenkäynneissä, joissa on käsitelty kunnianloukkauskanteita, joita kouluampumisessa kuolleiden perheet ovat nostaneet. Aiemmin tänä vuonna texasilaisvalamiehistö tuomitsi Jonesin liki 50 miljoonan dollarin vahingonkorvauksiin Sandy Hook -puheidensa vuoksi.

Viimeisin kunnianloukkausoikeudenkäynti käytiin Waterburyssa alle 30 kilometrin päässä Newtownista.

Sandy Hookin uhrien perheet ovat sanoneet Jonesin valheiden ja totuuden kiistämisen aiheuttaneen henkisiä vahinkoja. Perheet ovat viitanneet myös siihen, kuinka radiojuontajalla on ollut kyky vaikuttaa tuhansien seuraajiensa uskomuksiin.

Jonesin perustama Infowars-sivusto hakeutui konkurssiin huhtikuussa, ja Jonesin omistama yritys Free Speech Systems on tuoreeltaan hakeutunut konkurssiin.

Jones suunnittelee valittavansa tuomiosta

Jones esiintyi suorana Infowars-sivustollaan, kun valamiehistön keskiviikkoista päätöstä luettiin oikeudessa. Hän sanoi suunnittelevansa tuomiosta valittamista.

Salaliittoteoreetikko kutsui oikeudenkäyntiä show'ksi ja vetosi kuuntelijoihinsa, että he vierailisivat hänen sivustollansa ja ostaisivat siellä myytäviä tuotteita.

Perheitä edustanut asianajaja Chris Mattei kuvaili tuomiota historialliseksi. Hänellä oli myös viesti Jonesin mahdolliselle yleisölle.

– Jos harkitsette antavanne hänelle (Jones) rahaa, haluan teidän tietävän, että valamiehistön tämänpäiväisen päätöksen perusteella se ei ole kovin hyvä vaihtoehto, Mattei sanoi.

Mattei kuvaili Jonesin hyväksikäyttävän seuraajiaan, valehtelevan heille ja ruokkivan heidän pelkojaan ja epäluottamustaan.

– Se loppuu tänään, kiitos näiden perheiden rohkeuden.

Jonesin oikeushuolet eivät rajoitu pelkästään kunnianloukkaussyytteisiin. Myös hänen osuuttaan viime vuoden loppiaisena tapahtuneeseen kongressirakennuksen valtaamiseen ja mellakkaan Washingtonissa tutkitaan.

Jones on Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin kovaääninen kannattaja, ja Trump esiintyi useaan otteeseen Jonesin radio-ohjelmassa vuoden 2016 presidentinvaalikampanjansa aikana. Jonesin kerrotaan myös olleen Washingtonissa, kun Trumpin kannattajat murtautuivat kongressiin ja yrittivät estää presidentti Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.