Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Vasemmistoehdokas Lula näyttää johtavan Brasilian presidenttikisaa, Venezuelan maanvyörymän uhriluku nousi 50:een

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

HS: Reilu puolet suomalaisista ajattelee tavallisten venäläisten olevan vastuussa Ukrainan sodasta

Reilu puolet suomalaisista on sitä mieltä, että tavalliset venäläiset ovat ainakin jonkin verran vastuussa sodasta, kertoo Helsingin Sanomat kyselyynsä perustuen. Tätä mieltä oli yhteensä 53 prosenttia vastanneista.

18 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että tavalliset venäläiset ovat vastuussa erittäin paljon. 16 prosentin mielestä tavalliset venäläiset eivät ole lainkaan vastuussa.

Tällä viikolla tehtyyn kyselyyn vastasi runsaat tuhat ihmistä. Virhemarginaali on lehden mukaan koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

PMS-oireisiin osataan nyt hakea apua aiempaa paremmin

Kuukautisia edeltäviin PMS-oireisiin osataan nyt hakea apua aiempaa paremmin, kerrotaan Terveystalosta ja Mehiläisestä.

PMS-oireet ilmaantuvat noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkamista ja helpottavat kuukautisten aikana. Joka neljännellä hedelmällisessä iässä olevista naisista kuukautiskiertoon liittyvät oireet ovat elämää häiritseviä.

Tyypillisimpiä psyykkisiä oireita ovat väsymys, unettomuus, masentuneisuus, keskittymisvaikeudet, itkuherkkyys ja ärtyneisyys. Yleisimpiä fyysisiä oireita ovat päänsärky, alavatsakipu, rintojen aristus sekä turvotus.

Jos PMS-oireet hankaloittavat työntekoa, sosiaalisia suhteita ja harrastuksia, kyse on PMDD:stä, joka on PMS:n vaikeampi muoto. PMDD:ssä yleensä nimenomaan psyykkiset oireet laskevat toimintakykyä.

Oireita voidaan hoitaa esimerkiksi e-pillereillä.

Uutissuomalainen: Hallituksessa kiistaa ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuksesta

Uutissuomalaisen tietojen mukaan hallituksen sisällä on syntynyt kiista ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuksesta. Jutussa kerrotaan, että uudistuksen kannalla ovat SDP ja vasemmisto, ja RKP suhtautuu siihen varovaisen myönteisesti. Sen sijaan keskustassa ja vihreissä on kirvonnut kritiikkiä.

Uudistuksessa koulutuksen järjestäjät saisivat erikseen rahaa nuorille ja työikäisille suunnattuun koulutukseen. Lisäksi rahoitusmallia aiotaan muuttaa.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan vihreitä ja keskustaa vaivaa esimerkiksi se, että uudistuksen aikataulu koetaan liian nopeaksi.

Tänään sadekuuroja lähes koko maassa, korkeimmat lämpötilat 10 asteen tienoilla

Viikonlopun sää on epävakainen, ja sadetta tulee ympäri maata, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tänään pieniä sadekuuroja voi tulla lähes koko maassa, mutta sademäärät jäävät pieniksi.

Sunnuntaina maan eteläosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella sadetta voi tulla enemmän.

Viikonlopun korkeimmat lämpötilat nousevat etelässä noin 10 asteen tienoille, Lapissa muutamaan asteeseen.

Lauantaiksi tuulivaroituksia on annettu kaikille merialueille Suomenlahden itäosaa lukuun ottamatta. Sunnuntaina tuuli- ja aallokkovaroituksia on tämän hetken ennusteessa niin ikään useilla merialueilla sekä etelässä että pohjoisessa.

Yhdysvallat lisää jälleen tukeaan Ukrainalle, Saudi-Arabia lupaa humanitaarista apua

Yhdysvallat on jälleen ilmoittanut uudesta sotilaallisesta tuesta Ukrainalle. Ulkoministeriö ja puolustusministeriö kertoivat perjantaina maan tukevan Ukrainaa 725 miljoonan dollarin arvosta.

Ulkoministeri Antony Blinken viittasi lausunnossaan Venäjän siviilikohteisiin tekemiin iskuihin eri puolilla Ukrainaa sekä taas uusiin todisteisiin venäläisjoukkojen julmuuksista.

Yhteensä presidentti Joe Bidenin hallinto on tukenut Ukrainaa sotilaallisesti noin 18,3 miljardilla dollarilla.

Saudi-Arabia on puolestaan ilmoittanut 400 miljoonan dollarin humanitaarisesta avusta Ukrainalle. (Lähde: AFP)

Vasemmistoehdokas Lula näyttää johtavan Brasilian presidenttikisaa

Brasiliassa vasemmistolaisehdokas Luiz Inacio Lula da Silva on presidentinvaalien alla kyselyjohdossa. Eniten ääniä ykköskierroksella saanut ex-presidentti Lula kohtaa lokakuun lopun toisella kierroksella maan istuvan presidentin Jair Bolsonaron.

Perjantaina julkaistun Datafolha-insituutin kyselyn mukaan Lula olisi saamassa 53 prosenttia hyväksytyistä äänistä ja Bolsonaro 47 prosenttia.

Osuudet ovat samat kuin Datafolhan viikkoa aiemmin julkaistussa kyselyssä. Luvuissa eivät ole mukana ne, jotka aikovat äänestää tyhjää tai antaa mitätöitävän äänen. Heitä on kyselyn perusteella viisi prosenttia.

Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa. (Lähde: AFP)

Turkin kaivosräjähdyksen uhriluku nousi yli 20:een

Turkin Amasrassa tapahtuneen kaivosräjähdyksen uhriluku on noussut 25:een, kertoo maan terveysministeri Fahrettin Koca. Kymmeniä loukkoon kaivokseen jääneitä ihmisiä yritetään edelleen pelastaa.

Jotkut kaivoksessa olleet pääsivät ulos omin neuvoin, ja osa on onnistuttu pelastamaan. Terveysministerin mukaan 11 ihmistä on sairaalahoidossa.

Kaivoskuilu sortui kaivostyöntekijöiden liiton arvion mukaan metaaniräjähdyksen vuoksi. Viranomaisten mielestä räjähdyksen syitä on kuitenkin liian aikaista sanoa.

Amasra sijaitsee Mustanmeren rannikolla. (Lähde: AFP)

Venezuelan maanvyörymän uhriluku nousi 50:een

Venezuelassa viikko sitten tapahtuneen maanvyörymän uhriluku on kasvanut. Paikallisviranomaisten mukaan vahvistettuja kuolonuhreja on nyt 50. Kymmeniä ihmisiä on edelleen kateissa.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro sanoi aiemmin tällä viikolla, että uhriluku voi nousta jopa sataan.

Maanvyörymä tapahtui maan keskiosassa Las Tejeriasin pikkukaupungissa, jossa rankkasateet saivat joen tulvimaan yli äyräidensä. Varapresidentti Delcy Rodriguez on kertonut, että alueella satoi kuukauden sademäärä vain kahdeksan tunnin aikana. (Lähde: AFP)

NHL:ssä Detroit Red Wings otti niskalenkin vastustajastaan Montreal Canadiensista - Suomen Olli Määttä laukoi 3-0 voittomaalin

Jääkiekon NHL:ssä Detroit Red Wings pesi vastustajansa Montreal Canadiensin selvin 3–0 lukemin.

Detroitin suomalaisjäsen Olli Määttä laukoi kolmannessa erässä kolmannen osuman vastustajan tyhjään maaliin. Detroitin kotikaukalossa pelatussa ottelussa maalissa oli Ville Husso.

Illan toisessa NHL-ottelussa vierasjoukkue Tampa Bay Lightning kukisti Columbus Blue Jacketsin lukemin 2–5. Columbuksen riveistä olivat poissa sekä Patrik Laine että Joonas Korpisalo, molemmat loukkaantumisten vuoksi.

Lauri Markkanen oli jälleen joukkueensa paras pistemies, mutta Utah Jazz jäi häviölle

Koripalloliiga NBA:ssa Lauri Markkasen Utah Jazz on hävinnyt harjoitusottelussa Dallas Mavericksille luvuin 101–115. Ottelu oli neljäs ja viimeinen harjoituspeli ennen runkosarjakauden alkua.

Markkanen oli jälleen joukkueensa paras pisteentekijä 21 pisteellä. Peliaikaa hänelle kertyi reilut 29 minuuttia.

Markkanen oli joukkueensa paras pistetykki myös aiemmin tällä viikolla San Antonio Spursia vastaan pelatussa harjoitusottelussa. Myös tuolloin Utah hävisi ottelun.

Jazz aloittaa kauden ensi viikon torstain vastaisena yönä Suomen aikaa ottelulla Denver Nuggetsia vastaan.