Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nainen ihastui Facebookissa "Adamsiin" – viestittely johti kymmenientuhansien eurojen rahansiirtoihin, jotka toivat tuomion naiselle itselleen

Kuopiolaisnainen on saanut tuomion törkeästä rahanpesusta rakkaushuijauksessa, jonka uhriksi hän joutui myös itse.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan 57-vuotias nainen vastaanotti tileilleen vajaat 71 000 euroa vuosina 2018–2019. Rahat olivat peräisin toiselta petkutetuksi tulleelta suomalaisnaiselta, joka teki kuopiolaiselle yhteensä 71 tilisiirtoa. Kuopiolainen välitti rahat eteenpäin saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Hän oli varojen siirtoa varten perustanut bitcoin-virtuaalivaluuttalompakon ja tehnyt suuria korttiostoja. Rahaa oli lähetetty muun muassa Nigeriaan ja Etelä-Afrikkaan, mikä oli oikeuden mukaan poikkeavaa kuopiolaisen naisen tuloihin ja omaan rahankäyttöön nähden.

Rahoja välittäneen kuopiolaisen olisi pitänyt oikeuden mukaan ymmärtää, että rahat olivat todennäköisesti laittomasti hankittuja.

Kertoi ihastuneensa Facebookin kautta

Kuopiolainen kertoi oikeudessa tutustuneensa vuonna 2014 Facebookissa Adams-nimellä esiintyneeseen ihmiseen, johon hän sittemmin ihastui. Adamsina esiintynyt oli kertonut naiselle joutuneensa onnettomuuteen matkalla Intiassa, minkä vuoksi hän oli pyytänyt naista lähettämään rahaa.

Oikeudelle kuopiolaisnainen kertoi lähettäneensä huijariksi paljastuneelle omia varojaankin noin 80 000 euroa. Oikeus totesi varainsiirrot, mutta rahojen alkuperää ei voitu selvittää.

Sittemmin hän alkoi välittää "Adamsilta" saamiensa ohjeiden mukaan rahaa, jota hän vastaanotti toisilta naisilta. Suomalaisnaisen lisäksi hän välitti eteenpäin rahaa, joka oli peräisin Indonesiasta ja Romaniasta. Kuopiolainen kertoi oikeudelle Adamsin sanoneen, että varat olivat peräisin tämän ystävän Joshin naisystäviltä.

Rahaa kuopiolaiselle lähettänyt toinen suomalaisnainen kertoi puolestaan saaneensa Facebookissa yhteydenoton Williams-nimellä esiintyneeltä ihmiseltä. Nainen kertoi oikeudessa, että Williams oli kehunut naisen ulkonäköä, mutta alkanut sitten pyytää häneltä rahaa työmaaonnettomuuden vuoksi.

Nainen oli lähettänyt rahaa saamiensa ohjeiden mukaan kuopiolaisnaisen tilille. Hän kertoi oikeudessa ottaneensa myös lainaa niiden vuoksi. Lopulta naisen yhteydenpito sosiaalisen median kautta Williamsiin katkesi.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomion mukaan kuopiolaisnainen ei missään vaiheessa ottanut yhteyttä suomalaiseen naiseen, jonka varoja hän lähetti eteenpäin. Kuopiolainen kiisti oikeudessa rikoksen ja kertoi myös yrittäneensä varmistaa, että rahojen pyytäjä oli todellinen henkilö. Hän oli saanut muun muassa kuvan miehen ajokortista.

Oikeus: Teko ei hyödyttänyt kuopiolaista

Käräjäoikeus arvioi, että molemmat suomalaiset olivat joutuneet rakkaushuijauksen uhreiksi.

– Asianosaiset on taivuteltu siirtämään rahaa todennäköisesti ulkomailta käsin erehdyttämis- ja rahanpesutarkoituksessa toimivien henkilöiden ohjeiden ja käskyjen mukaan. Kuten tässäkin tapauksessa, huijatut henkilöt ryhtyvät toisinaan myös avustamaan niitä, jotka ovat heitä erehdyttäneet, oikeus toteaa.

Kuopiolainen tuomittu ei saanut oikeuden mukaan itse taloudellista hyötyä teosta. Hänen tekonsa katsottiin kuitenkin hyödyttäneen jotakuta toista, ja oikeus tuomitsi hänelle vuoden ehdollista vankeutta. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan vahingonkorvauksena 70 800 euroa toiselle suomalaisnaiselle. Syyte hylättiin Indonesiasta ja Romaniasta tulleiden rahansiirtojen osalta.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina.