Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jodia saa taas lähes normaalisti kaikkialla Suomessa – ”Orion reagoi kiitettävästi äkilliseen kysyntäpiikkiin”

Lääkejodivalmisteiden saatavuus on palannut lähes normaalille tasolle, kerrotaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

– Lääkeyhtiö Orion reagoi kiitettävästi äkilliseen kysyntäpiikkiin. Jodivalmisteita on toimitettu apteekkien tukkuliikkeisiin ja niitä on tulossa omien tietojeni mukaan uusi erä ensi viikolla, sanoo Fimean saatavuus- ja laboratorioyksikön päällikkö Timo Mauriala.

Lääkejodi loppui apteekeista hetkellisesti sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti ohjeistuksensa lääkejodin käytöstä viime viikolla.

Suomessa myytävä lääkejodivalmiste on Orionin valmistama Jodix. Maurialan mukaan Suomessa ei ole myynnissä muita lääkejodin rinnakkaisvalmisteita.

Fimean verkkosivuilla kerrotaan, että Jodixin kymmenen tabletin paketeissa olisi saatavuushäiriöitä vielä ensi viikon keskiviikkoon saakka. Tämä tieto ei kuitenkaan pidä Maurialan mukaan paikkansa.

– Lääkeyhtiöt ovat vastuussa näistä häiriöilmoituksista. Orion ei ole vielä päivittänyt tätä kyseistä ilmoitusta.

Kymmenen tabletin jodipakkauksia on apteekeissa kautta maan

Apteekkien yhteisen reaaliaikaisen lääkehaun mukaan Jodixin kymmenen tabletin paketteja on nyt saatavilla lähes kaikkialla Suomessa. Sen sijaan sadan tabletin pakettien saatavuus on heikompi suurien kaupunkien ulkopuolella.

Kuluttaja voi tarkistaa lääkehaun avulla internetistä, mistä apteekeista jotain tiettyä lääkettä on saatavilla.

Apteekkikonserni Yliopiston Apteekki (YA) vahvistaa STT:lle, että heillä on lääkejodia taas hyvin saatavilla. Valmisteiden kysyntä on säilynyt kuitenkin korkeana, kertoo apteekinhoitaja Elina Lammi YA:n Töölön-toimipisteeltä.

– Kysyntä ei ole enää ihan yhtä valtaisaa kuin parina päivänä STM:n tiedotteen julkaisemisen jälkeen, Lammi sanoo STT:lle.

Orionin viestinnästä kerrotaan STT:lle sähköpostitse, että yhtiön jodivalmistetta on taas normaalisti saatavilla tukussa. Apteekkien saatavuustilanteen pitäisi normalisoitua viimeistään alkuviikon aikana, kirjoittaa Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio.

Jodi ei todennäköisesti lopu äkillisesti uudestaan

Lääkejodin saatavuus tulee tuskin loppumaan yllättäen lähiaikoina, arvioi Fimean Mauriala.

– Ne ihmiset, jotka lähtivät ostamaan jodia viime viikon kysyntäpiikin aikana, ovat varmaan jo saaneet oman pakettinsa, hän sanoo.

Vaikka sadan tabletin jodipakkauksia ei saa vielä kaikkialta Suomessa, ei Mauriala ole huolissaan niiden tulevasta saatavuudesta.

– Isompien pakkausten kysyntä on muutenkin ollut pienempää, minkä takia apteekkien varastot olivat olleet varmaan aika pienet ennen viime viikon kysyntäpiikkiä.

STM päivitti jodiohjeistuksensa viime viikon tiistaina. Lääkejodia suositellaan nyt 3–40-vuotiaille, mutta ei sitä vanhemmille. Lääkejodin tarkoituksena on säteilyvaaratilanteessa estää radioaktiivista jodia kertymästä kilpirauhaseen.