Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reuters: Yhdysvallat harkitsee Vietnamin sodan aikaisten ilmatorjuntajärjestelmien lähettämistä Ukrainaan

Yhdysvallat harkitsee vanhempien MIM-23-Hawk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmien lähettämistä Ukrainalle apuun lennokkien ja risteilyohjusten torjumiseksi, kaksi yhdysvaltalaista virkamiestä kertoo uutistoimisto Reutersille.

Keskimatkan Hawk-torjuntaohjukset olisivat päivitys Ukrainalle jo lähetettyihin Stinger-ohjusjärjestelmiin, joiden kantama on lyhyempi.

Presidentti Joe Bidenin hallinto käyttäisi ulkomaanavun lakiin sisältyvää toimivaltaa toimittaakseen Vietnamin sodan aikaisia, kuitenkin useasti päivitettyjä ilmatorjuntajärjestelmiä varastoista nopeasti ilman kongressin hyväksyntää hätätilanteen nojalla.

Reutersin tiedossa ei ole, kuinka monta Hawk-järjestelmää ja ohjusta Yhdysvalloilla on siirrettäväksi. Valkoinen talo ei kommentoinut asiaa.

Biden lupasi Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, että Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä Venäjän aikaisemmin lokakuussa tekemän ohjushyökkäyksen jälkeen.

Venäjä on takajalalla taistelukentillä Ukrainan menestyksekkäiden vastahyökkäysten edessä, joten se on keskittynyt ilmahyökkäyksiin muun muassa siviilikohteisiin.

Yhdysvallat todennäköisesti lähettaisi aluksi Hawk-torjuntaohjuksia Ukrainaan, koska on epäselvää, ovatko niiden laukaisujärjestelmät riittävässä kunnossa, yksi virkamies kertoi. Järjestelmät ovat olleet varastoissa vuosikymmeniä.

Toinen virkamies kertoi päätöksen aseavusta tulevan myöhemmin tällä viikolla. Se olisi todennäköisesti kooltaan noin puolet viimeaikaisten apupakettien koosta, jotka ovat olleet noin 700 miljoonaa dollaria.

Yhdysvallat on lähettänyt Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukrainaan aseapua noin 18 miljardin dollarin arvosta.