Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin kerrotaan hermostuneen Zelenskyille puhelinkeskustelussa kesällä

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kerrotaan menettäneen malttinsa kesäkuussa puhelinkeskustelussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa, uutisoi amerikkalaiskanava NBC News.

Biden oli hädin tuskin ennättänyt kertomaan Zelenskyille antaneensa vihreää valoa miljardin dollarin aseavusta Ukrainalle, kun Zelenskyi oli alkanut luettelemaan kaikkea tarvitsemaansa ja saamatta jäänyttä lisäapua.

NBC:n lähteet kertovat Bidenin muistuttaneen korotetulla äänellä Yhdysvaltojen olleen melko anteliaita ja maan asevoimien työskentelevän kovaa auttaakseen Ukrainaa. Biden sanoi Zelenskyille tämän voivan osoittaa "hieman enemmän kiitollisuutta". Bidenin turhautuneisuus oli kytenyt lähteiden mukaan joidenkin viikkojen ajan ennen puhelua. Keskustelun tunteva lähde totesi kuitenkin NBC:lle, ettei keskustelu ollut kiihkeää tai vihaista.

Hallintoviranomaisten mukaan Bidenin ja Zelenskyin suhde on kuitenkin ainoastaan parantunut kesäkuun puhelun jälkeen, kun Zelenskyi ylisti Yhdysvaltoja sen avokätisyydestä videoviestissä. Välikohtaus heijasti kuitenkin Bidenin tietoisuutta siitä, että sekä Yhdysvaltain kongressin sekä kansan tuki miljardien dollarien lähettämiselle Ukrainaan olisi voinut alkaa hiipumaan.

Tällä hetkellä Biden aikoo esittää kongressille uutta apupakettia Ukrainalle. Paketin summaa ei ole ilmoitettu julkisesti. Lainsäätäjät ja Ukrainan lobbaajat toivovat peräti 40–60 miljardia dollaria.

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston ja presidentin kanslian tiedottajat eivät kommentoineet tapausta.