Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikkalaisamiraalilta pahaenteistä puhetta Kiinasta – "Ukrainan sota on vasta lämmittelyä"

Ukrainan sota on vain "alkusoittoa" Yhdysvaltojen suuremmille sotilaallisille haasteille lähitulevaisuudessa, Yhdysvaltain strategisen komennon johtaja, amiraali Charles Richard varoitti viikonloppuna pitämässään puheessa Naval Submarine Leaguen jokavuotisessa konferenssissa. Asiasta uutisoi muun muassa Jerusalem Post.

– Tämä Ukrainan kriisi jossa olemme nyt on vasta lämmittelyä. Isompaa on tulossa. Eikä kestä kovin kauan, kun meitä koetellaan tavoilla, joita ei ole kokeiltu pitkään aikaan, Richard sanoi puheessaan, jossa hän käsitteli Yhdysvaltain heikentyvää kilpailuetua ydinasekyvyissä.

Richardin mukaan etenkin Kiina on nousemassa haastamaan Yhdysvaltoja pelotevoiman saralla.

– Aluksemme uppoaa. Se uppoa hitaasti, mutta se uppoaa, koska he tuovat valmiuksia kentälle nopeammin kuin me.

Yhdysvaltain puolustusministeriö nosti esille 27. lokakuuta julkaisemassaan kansallisen puolustuksen strategian asiakirjassa vakavan tilanteen Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan ydinvoimatasapainossa.

– Tärkeimmät kilpailijamme jatkavat ydinvoimavarojensa laajentamista ja monipuolistamista, sisältäen uusia ja epävakauttavia järjestelmiä sekä ei-ydinkykyisiä voimavaroja, joita voitaisiin käyttää strategisten iskujen tekemiseen, asiakirjassa lukee.

Kiina pyrkii saamaan kasaan vähintään 1 000 laukaisukelpoista taistelukärkeä vuoden 2030 loppuun mennessä, ja Venäjä aikoo ottaa käyttöön 1 550 ydinasesopimusten mukaista taistelukärkeä laukaisuajoneuvoihin.

– Kiina on aloittanut ydinjoukkojensa laajentamisen, modernisoinnin ja monipuolistamisen sekä perustanut ydinvoimatriadin. Venäjä painottaa edelleen ydinaseita strategiassaan, modernisoi ja laajentaa ydinjoukkojaan sekä pullistelee ydinaseillaan revisionistisen turvallisuuspolitiikkansa tueksi, asiakirjassa lukee myös.

Puolustusministeriön apulaistiedottaja Sabringa Singh ilmaisi enemmän luottamusta Yhdysvaltojen kilpailukykyyn Kiinan kanssa.

– Tiedämme, että kilpaillaksemme Kiinan kanssa teemme enemmän oman valmiutemme ja harjoitustemme suhteen. Luulen, että seuraamme selvästi seuraamme Intian ja Tyynenmeren alueella tapahtuvia asioita ja olemme valmiita toimimaan tarvittaessa.

Richardin mukaan Yhdysvalloilla on ylivoimaisin etu vedenalaisessa kapasiteetissa kilpailijoihinsa nähden.

– Se on kenties ainoa epäsymmetrinen etu, joka meillä vielä on vastustajiamme vastaan. Mutta ellemme lisää vauhtia kunnossapito-ongelmien korjaamisessa, uuden rakentamisen käynnistämisessä... jos emme ratkaise niitä, emme pysty pääsemään hyvään asemaan strategisen pelotteemme ja puolustyskykymme kanssa.

Richard kehotti maansa asevoimia etsimään inspiraatiota 1950-luvun toiminnasta, jolla Yhdysvallat palauttivat kilpailuetunsa kylmän sodan sytyttyä.

– Muuten Kiina yksinkertaisesti syrjäyttää meidät, eikä Venäjä ole menossa minnekään lähiaikoina.