Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Nälkäpäivä-keräykseen lahjoitettiin 2,2 miljoonaa euroa, seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään, Ruotsin pääministeri Turkkiin tapaamaan Erdogania

Lipaskeräyksenä ja verkossa toteutettuun Nälkäpäivä-keräykseen lahjoitettiin tänä vuonna 2,2 miljoonaa euroa, tiedottaa Suomen Punainen Risti (SPR). Syys–lokakuussa järjestetyn keräyksen tuotot menevät SPR:n katastrofirahastoon.

Katastrofirahastolla autetaan katastrofien ja konfliktien keskellä eläviä. Tällä hetkellä rahaston varoilla autetaan ihmisiä muun muassa vakavasta nälkäkriisistä kärsivässä Itä-Afrikassa sekä tulvien valtaamassa Pakistanissa.

Kotimaassa katastrofirahastolla pidetään yllä valmiutta auttaa häiriötilanteissa ja onnettomuuksissa.

Viime vuonna kampanjan kokonaistulos oli 2,8 miljoonaa euroa.

Uutissuomalainen: Suurempi osa suomalaisista tyytymättömiä kuin tyytyväisiä hallituksen energiakriisitoimiin

Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista suomalaisista 41 prosenttia on melko tai erittäin tyytymättömiä hallituksen toimiin energiakriisin vaikutusten lieventämiseksi. Vain 20 prosenttia vastanneista on melko tai erittäin tyytyväisiä.

Uutissuomalaisen USU-gallupin mukaan hallitus saa kyselyyn vastanneilta suomalaisilta arvosanan 2,6 arvosana-asteikolla 1–5.

Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista lokakuun puolivälissä. Kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lampaita epäillään teurastetun lainvastaisesti ja julmasti vuosien ajan – syytteiden käsittely alkaa Pohjanmaan käräjäoikeudessa

Pohjanmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely laajassa jutussa, jossa lampaita epäillään teurastetun laittomasti ja tarpeetonta kärsimystä aiheuttaen.

Poliisi on aiemmin kertonut, että lampaita epäillään teurastetun niin, että kuolemaan johtava verenlasku oli tehty eläville eläimille leikkaamalla kurkku auki ilman tainnutusta. Raaka lopettamistapa aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä.

Esitutkinnan perusteella noin 2 500 lampaan epäillään joutuneen teurastetuksi ilman tainnutusta. Laittomia teurastuksia epäillään tehdyn Pohjanmaan lisäksi myös muualla.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään ja jatkuu lauantaihin asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta.

Seurakuntavaaleissa valitaan päättäjät evankelisluterilaisen kirkon kirkkovaltuustoihin.

Ennakkoon voi äänestää esimerkiksi kaupoissa ja kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa, kirjastoissa ja kirkkoherranvirastoissa. Varsinaisena vaalipäivänä äänioikeutettu voi äänestää vain seurakuntansa nimeämässä äänestyspaikassa. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelisluterilaisen kirkon jäsenet.

Seurakuntavaaleissa valitaan 354 seurakuntaan lähes 8 000 uutta luottamushenkilöä. Kaikkiaan vaaleissa on noin 14 000 ehdokasta.

Ajokeli muuttuu tänään erittäin huonoksi Kainuussa ja Koillismaalla

Ajokeli on muuttumassa tänään lumisateiden vuoksi erittäin huonoksi Kainuussa ja suuressa osassa Koillismaata, varoittaa Ilmatieteen laitos. Laitoksen kolmiportaisella asteikolla varoitukset ovat oransseja eli keskimmäistä tasoa.

Liikenteessä voi Ilmatieteen laitoksen mukaan olla suuria häiriöitä ja onnettomuusriski on huomattava.

Ajokelin odotetaan heikentyvän puolestapäivästä lähtien. Varoitukset ovat voimassa keskiviikkoaamuun asti.

Liikennevaroitus on keskiviikkona voimassa myös Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa.

Ruotsin pääministeri Kristersson Turkkiin tapaamaan Erdogania

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson matkustaa tänään Turkkiin tapaamaan maan presidenttiä Recep Tayyip Erdogania. Vierailun aihe on Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien ratifiointi, jota Turkki panttaa odottaen Ruotsilta selkeämpää sitoutumista terrorismin vastaiseen taisteluun.

Ruotsin uusi porvarihallitus ilmoitti viikonloppuna ottavansa etäisyyttä kahteen kurdijärjestöön, PYD-puolueeseen sekä sen aseellisen siipeen YPG:hen.

Erdoganin tiedottaja Fahrettin Altun kirjoitti eilen Aftonbladetissa Turkin pitävän Ruotsin hallituksen uusia linjauksia tervetulleina ja Kristerssonin vierailua Turkkiin "historiallisena mahdollisuutena" Ruotsin pääsylle Naton jäseneksi.

Yhdysvalloissa äänestetään kongressin välivaaleissa

Yhdysvalloissa äänestetään tänään kongressin välivaaleissa, joissa ovat jaossa kolmasosa senaatin paikoista ja kaikki edustajainhuoneen paikat. Lisäksi lukuisissa osavaltioissa pidetään kuvernöörinvaaleja ja äänestetään edustajia paikallisiin lainsäädäntöelimiin.

Viimeisimpien ennusteiden mukaan republikaanit olisivat viemässä demokraateilta enemmistön 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa. Senaatin osalta tilanne on täysin tasoissa. Nykyisessä senaatissa demokraateilla on varapresidentti Kamala Harrisin myötä niukin mahdollinen yhden äänen enemmistö.

Vaalien tärkeimmäksi teemaksi on syksyn kuluessa noussut inflaatio ja rajusti kohonneet elinkustannukset. (Lähteet: AFP, FiveThirtyEight)

Biden kannusti vaalien aattoiltana äänestäjiä puolustamaan demokratiaa

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden painottaa demokratian olevan panoksena välivaaleissa. Presidentti puhui kampanjatilaisuudessa Marylandissa varsinaisen vaalipäivän aattona.

Biden kannusti äänestäjiä käyttämään tilaisuutta hyväkseen demokratian puolustamiseksi.

Välivaaleissa jaetaan edustajainhuoneen paikat ja kolmasosa senaatista, minkä lisäksi valitaan kuvernöörejä ja edustajia paikallisiin lainsäädäntöelimiin. Biden on jo aiemmin varoittanut, että paikkoihin on pyrkimässä ihmisiä, jotka eivät ole sitoutuneet hyväksymään vaalitulosta, jos se ei ole heille itselleen mieluinen. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korean mukaan väitteet asetoimituksista Venäjälle ovat perusteettomia

Pohjois-Korean mukaan väitteet maan ampumatarviketoimituksista Venäjälle ovat perusteettomia, kertoo valtiollinen uutistoimisto KCNA. Yhdysvaltojen Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi viime viikolla, että Pohjois-Korea lähettää salaa merkittävän määrän tykistön ampumatarvikkeita Venäjälle Lähi-itään tai Afrikkaan suuntaavien lähetysten mukana.

KCNA siteeraa maan puolustusministeriön edustajan lausuntoa, jossa kerrotaan Pohjois-Korean pitävän lausuntoa Yhdysvaltojen "vihamielisenä yrityksenä tahrata Pohjois-Korean maine kansainvälisesti". (Lähde: AFP)

Wall Street sulkeutui välivaalien aattona nousussa

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit sulkeutuivat nousussa. Maanantain pörssipäivän päätteeksi teollisuusindeksi Dow Jones oli 1,3 prosenttia koholla. Laaja-alainen S&P 500 puolestaan oli koholla 1,0 prosentin ja teknologiapainotteinen Nasdaq 0,9 prosentin nousussa.

Yhdysvaltain välivaaleissa tärkeimmäksi teemaksi on syksyn kuluessa noussut inflaatio ja rajusti kohonneet elinkustannukset. Keskuspankit ovat yrittäneet taistella inflaatiota vastaan nostamalla toistuvasti ohjauskorkojaan, mikä on synkentänyt tunnelmia arvopaperimarkkinoilla.

Oli tiistaisten vaalien tulos mikä tahansa, pörssivuoden loppu on LBBW-pankin Karl Haelingin mukaan tavallisesti ollut välivaalien jälkimainingeissa hyvä. (Lähde: AFP)

Boston otti kotivoiton St. Louisista – New York Islanders ratkoi ottelun jatkoajalla

Jääkiekon NHL:ssä Boston Bruins otti kotikaukalossaan 3–1-voiton St. Louis Bluesista.

Isännät menivät johtoon jo ottelun avausmaalista, jonka Jake DeBrusk teki ylivoimalla. Toisessa erässä St. Louisin Brayden Schenn kuitenkin tasasi tilit ja kolmanteen erään lähdettiin tasatilanteesta.

Päätöserässä Bostonin Patrice Bergeron vei isännät jälleen johtoon ylivoimamaalilla. Loppulukemat iski vajaat neljä minuuttia myöhemmin Trent Frederic.

New York Islanders otti niin ikään voiton kotijäällään. Islanders kaatoi vieraissa olleen Calgary Flamesin jatkoajalle venähtäneessä ottelussa maalein 4–3. Ottelun ratkaisi isäntien hyväksi jatkoajan ylivoimamaalillaan Noah Dobson.