Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Z-sukupolven edustaja nousee Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen ensi kertaa – Massachusettsiin maan ensimmäinen julkisesti lesbo kuvernööri

Niin kutsutun Z-sukupolven edustaja eli 1990-luvun puolivälin jälkeen syntynyt nousee ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain kongressiin. Yhdysvaltalaiskanavien mukaan 25-vuotias demokraattien ehdokas Maxwell Frost on valittu edustajainhuoneeseen Floridasta.

– Teimme historiaa floridalaisille, Z-sukupolvelle ja kaikille, jotka uskovat meidän ansaitsevan paremman tulevaisuuden, Frost tviittasi tuloksen selvittyä.

Afroamerikkalainen, kuubalaislähtöisen adoptioäidin kasvattama Frost erottuu edustajainhuoneessa, joka on suurelta osin valkoinen ja jonka keski-ikä on ollut 58 vuotta.

Aseväkivallan vastustaja

Frost on painottanut sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua sekä sanonut haluavansa etsiä ratkaisuja Yhdysvaltojen aseväkivaltaan. Hän oli vain 15-vuotias, kun vuonna 2012 tapahtunut Sandy Hookin kouluampuminen järkytti Yhdysvaltoja, ja Frost päätti tuolloin lähteä mukaan kansalaistoimintaan.

Republikaanien 25-vuotiaan ehdokkaan Karoline Leavittin kohtalo New Hampshiressa ei ole vielä selvillä. Hän tulee poliittisesti päinvastaiselta laidalta, sillä hän kannattaa matalampia veroja ja tiukempaa rajavalvontaa sekä tukee entistä presidenttiä Donald Trumpia.

Tällä hetkellä kongressin nuorin on 27-vuotias republikaani Madison Cawthorn.

Lesboja kuvernöörejä voi tulla kaksikin

Historiaa tehtiin myös Massachusettsissa, jossa demokraatti Maura Healey on televisiokanavien mukaan valittu kuvernööriksi. Healey on ensimmäinen julkisesti lesbo kuvernööri Yhdysvalloissa ja Massachusettsin ensimmäinen naiskuvernööri.

51-vuotias, vuodesta 2014 osavaltion oikeusministerinä toiminut Healey nappasi paikan republikaaneilta. Puhuessaan kannattajilleen Bostonissa hän sanoi olevansa ylpeä historiallisesta voitostaan.

Myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava Human Rights Campaign julkaisi lausunnon, jossa se riemuitsi tasa-arvon puolestapuhujan valintaa.

Osavaltion kuvernöörinä oli kahdeksan vuoden ajan republikaani Charlie Baker, joka ei hakenut kolmannelle kaudelle. Vastassa vaalissa oli Geoff Diehl, jolle entinen presidentti Donald Trump oli ilmaissut tukensa.

Tv-kanavien mukaan Healey voittaa Diehlin huomattavalla erolla. Myös vaalien alla tehdyissä kyselyissä Healey johti selvästi.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on ehdolla ennätyksellisen laajasti. Myös Oregonissa kuvernööriksi on ehdolla avoimesti lesbo Tina Kotek, mutta ennusteita läntiseen osavaltioon saadaan vielä odottaa.

Lähes 90 prosenttia seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ehdokkaista on demokraatteja.