Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin ei lähde G20-maiden kokoukseen, Venäjän delegaatiota Balilla johtaa ulkoministeri Lavrov

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei lähde G20-maiden kokoukseen ensi viikolla, kertoo Venäjän Indonesian-suurlähetystö uutistoimisto AFP:lle. Venäjän delegaatiota Indonesian Balilla johtaa Putinin sijaan ulkoministeri Sergei Lavrov.

Suurlähetystön edustajan Julia Tomskajan mukaan Putinin ohjelma on vielä työn alla. Hän kertoo, että Putin voisi osallistua kokoukseen virtuaalisesti.

AFP:n mukaan toinen Venäjän Balin-suunnitelmia tunteva lähde on vahvistanut, että kokouksessa nähdään Putinin sijaan Lavrov. Lähteen mukaan on epäselvää, osallistuuko Putin kokoukseen etänä.

Putinia sotarikolliseksi kutsuva Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut aiemmin, ettei hänellä olisi ollut aikeita tavata Putinia, jos venäläispresidentti olisi kokoukseen osallistunut.

Putinin osallistuminen on ollut jo kuukausia spekulaation kohteena Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi. Venäjä kärsii parhaillaan merkittäviä tappioita Ukrainassa, ja Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi keskiviikkona määränneensä Venäjän joukot vetäytymään Hersonin kaupungista Ukrainan eteläosassa.

Indonesia torjunut länsimaiden vaateet perua Putinin kutsu

Venäjän ulkoministeri Lavrov poistui heinäkuussa G20-maiden ulkoministerien kokouksesta Balilla sen jälkeen, kun ulkoministerikollegat arvostelivat Venäjää Ukrainassa aloitetun hyökkäyssodan vuoksi.

Ensi viikon kokousta isännöivä Indonesia on pyrkinyt neutraaliuteen ulkopolitiikan saralla ja hylännyt länsimaiden vaateet perua Venäjän kokouskutsu.

Indonesian presidentti Joko Widodo sanoi Putinin olevan kutsuttuna hyökkäyksestä huolimatta. Näkökanta aiheutti runsaasti kritiikkiä länsimailta. Elokuussa Widodo sanoi Putinin hyväksyneen kokouskutsun.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin odotetaan osallistuvan huippukokoukseen etäyhteyden avulla.

Zelenskyi oli uhannut boikotoivansa kokousta, jos Putin osallistuisi. Ukraina ei ole G20-ryhmän jäsen.