Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Italian piispoilta järkyttävä paljastus: Vatikaanin tiedossa yli 600 pappien seksuaalista hyväksikäyttötapausta – "on aika tuulettaa likapyykki"

Katolisen kirkon piispat paljastivat torstaina, että Vatikaanin tiedossa on yli 600 pappien tekemää seksuaalista hyväksikäyttötapausta vuodesta 2000 asti. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

Italian piispankokous esitteli Roomassa raportin otsikolla "Suojeleminen, ehkäiseminen, kouluttaminen".

Asiaskirjaan on tunnistettu 89 oletettua uhria ja 68 syytettyä. Ilmoitetuista uhreista 61 tunnistettiin alaikäisiksi. Epäillyt tekijät eivät olleet vain pappeja ja papiston jäseniä, vaan myös kirkkoon kuuluvia maallikoita, kuten uskonnollisia opettajia ja suntioita.

Raportti kattaa vain valitukset, joita Italian paikalliset kirkot ovat saaneet kahden viime vuoden aikana, muttei mainitse satoja tapauksia. Tästä huolimatta konferenssin pääsihteeri Giuseppe Baturi kertoi toimittajille tutkittavana olevan 613 tapausta. Hän huomautti, että osa tapauksista on mahdollisesti arkistoitu ja osa voi koskea useita sarjahyväksikäyttäjän uhreja.

– Meidän on ymmärrettävä, kuinka monta uhria on, mikä heidän profiilinsa on, ketkä ovat vastuussa, Baturi sanoi.

Paljastuksessa korostettiin, ettei konferenssin raportin tavoitteena ole antaa tarkkaa tai historiallista katsausta papiston seksirikosongelmaan Italiassa. Maan piispat eivät antaneet lupaansa selvitykselle, vaikka maan kirkolta on vaadittu samanlaisia selvityksiä, kuin muut Euroopan katoliset kirkot ovat julkaisseet.

Nyt ilmoitetut luvut kalpenevat Italian suurimman pappien hyväksikäytön uhrien ryhmän, Rete L'Abuson tiedossa oleviin tapauksiin. Ryhmän mukaan Italiassa on noin miljoona uhria. Rete L'Abuso on tunnistanut 178 syytettyä pappia, 165 tuomion saanutta ja noin 218 uutta hyväksikäyttötapausta.

Ryhmän johtaja Francesco Zanardi kuvaili silti nyt ilmoitettuja lukuja merkittäviksi.

Italian kirkon lastensuojelupalvelun päällikkö Lorenzo Ghizzoni kiisti kirkon yrittäneen salailla tapauksia.

– On aika tuulettaa likapyykki, hän sanoi.

Ghizzoni sanoi myös, että raportin luvut ovat merkittäviä, koska tarkastelujakso kattoi ajan, jona kirkon toimintaa rajoitettiin tai se lopetettiin koronapandemian vuoksi.

Ghizzonin mukaan Italian katolinen kirkko ei ole laatinut varsinaisia suunnitelmia korvauksista hyväksikäytön uhreille.