Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FT: EU esitti Elon Muskille uhkauksen Twitterin kieltämisestä Euroopassa

Euroopan unioni uhkaa kieltää viestipalvelu Twitterin käytön jäsenmaidensa kansalaisilta, mikäli palvelun omistava multimiljardööri Elon Musk kieltäytyy noudattamasta Twitterin sisältöön ja säätelyyn liittyviä ehtoja. Asiasta uutisoi talouslehti Financial Times.

EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton kokousti Muskin kanssa videoyhteyksin keskiviikkona. Bretonin kerrotaan vaatineen Muskia luopumaan "mielivaltaisesta" lähestymistavastaan jäädytettyjen käyttäjien palauttamisessa ja suostumaan "laajaan riippumattomaan tarkastukseen" vuoteen 2023 mennessä.

Yksi EU:n vaatimuksista on, että Musk antaa selkeät kriteerit, joiden perusteella Twitterin käyttäjän tili jäädytetään. Tähän mennessä Musk on muun muassa palauttanut Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Twitter-tilin järjestettyään asiasta ensin käyttäjäkyselyn. Myös juutalaisvastaisten kommenttien vuoksi jäädytettyjen räppäri Kanye Westin ja naisvihaa lietsoneen ex-potkunyrkkeilijän ja internet-persoona Andrew Taten käyttäjätilit palasivat jäähyltä Muskin astuttua Twitterin johtoon.

EU:n virkamiehet ovat myös huolissaan siitä, riittääkö Twitterillä tarpeeksi henkilökuntaa uusien sääntöjen noudattamiseksi Muskin irtisanottua yli puolet yrityksen henkilöstöstä marraskuussa.

Twitter on Muskin alaisuudessa myös luopunut käytännöistään koronavirukseen liittyvän harhaanjohtavaan tietoon liittyen.

Breton kehotti Muskia myös soveltamaan tiukkoja sääntöjä mainontaan, kuten esimerkiksi kieltoa mainonnan kohdistamisesta lapsille tai käyttäjille arkaluonteisten tietojen kuten uskonnon tai poliittisen vakaumuksen perusteella.

Vaatimus sitoutumisesta riippumattomaan tarkistukseen tarkoittaa, että Twitterin olisi luovutettava tiedot aktiivisten käyttäjiensä ja palvelusta jäädytettyjen tilien lukumäärästä.

Mikäli Musk ei suostu EU:n ilmoittamiin ehtoihin, Twitter rikkoisi EU:n uutta digitaalista palvelulakia, jolloin palvelulle voitaisiin määrätä Euroopan laajuinen kielto tai sakkoja, jotka voivat olla jopa 6 prosenttia sen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.

Musk kertoi lukeneensa EU:n uuden lain ja ajattelevansa, että sitä tulisi soveltaa kaikkialla maailmassa. Hän on sanonut aiemmin julkisuudessa, että Twitter noudattaa kaikkia asianmukaisia lakeja.