Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi Balin pommi-iskun tekijöistä vapautettu Indonesiassa – päätös suututti Australiassa

Indonesian päätös vapauttaa yksi Balin pommi-iskun tekijöistä on suututtanut uhrien omaiset Australiassa.

Keskiviikkona vapautettu Umar Patek oli yksi äärijärjestö al-Qaidaan liittyvän ryhmän jäsenistä, joka räjäytti kaksi pommia balilaisen baarin ja yökerhon ulkopuolella vuonna 2002. Kaakkois-Aasian suurimmassa terrori-iskussa kuoli yli 200 ihmistä.

Patek on istunut vain puolet hänelle kymmenen vuotta sitten langetetusta 20 vuoden vankeustuomiosta.

Päätös on herättänyt tuohtumusta Australiassa, jonka 88 kansalaista kuoli iskussa. Australia on toistuvasti pyytänyt pitämään Patek vangittuna.

Indonesian viranomaisten mukaan Patek oli tehnyt parannuksen vankilassa osallistuttuaan deradikalisointiohjelmaan. Patek on sanonut haluavansa nyt ohjata muitakin vankeja pois ääriajattelusta.

"Naurettava päätös"

Pommi-iskusta selviytynyt australialainen Peter Hughes sanoi, että Patek olisi ansainnut "kovimman mahdollisen tuomion".

– On naurettavaa vapauttaa hänet, Hughes kommentoi Australian ABC-kanavalle.

Pommi-iskuissa viisi ystäväänsä menettänyt australialainen Jan Laczynski kertoi BBC:lle olevansa järkyttynyt ja vihainen.

– Tämä kaveri saa elämänsä takaisin. Monet meistä eivät enää koskaan saa elämäänsä takaisin. Se on kauheaa ja se on väärin, hän sanoi.

Australian varapääministeri Richard Marles sanoi Australian nyt tekevän kaikkensa varmistaakseen, että Indonesia pitää jatkossa Patekia jatkuvan tarkkailun alaisena.

Lokakuussa sadat uhrien omaiset ja iskusta selvinneet kokoontuivat Balilla ja Australiassa kunnioittamaan uhrien muistoa iskun 20. vuosipäivänä.