Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Japani, Britannia ja Italia aikovat kehittää yhdessä huippuluokan hävittäjän

Japani, Britannia ja Italia ovat ilmoittaneet kehittävänsä yhdessä uuden sukupolven hävittäjälentokoneen vuoteen 2035 mennessä. Maat ovat julkaisseet aikeestaan yhteisen lausunnon.

Kolmikon mukaan projektin tarkoitus on kasvattaa maiden teknologiaetua ja sotilaallista kyvykkyyttä aikana, jona uhkailu ja aggressio lisääntyvät maailmassa. Uuden hävittäjän odotetaan yhdistävän maiden nykyinen tutkimustieto huippuluokan ilmataisteluteknologiaan.

Maat eivät julkistaneet projektilleen kustannusarviota. Kaikki kolme maata käyttävät kuitenkin jo miljardeja dollareita hävittäjäkehitykseen, mikä nyt keskitetään Global Combat Air Programme -yhteisprojektiin.

Tarkoituksena on tehdä hävittäjästä yhteensopiva Yhdysvaltojen, sotilasliitto Naton ja muiden kumppaneiden kanssa.

Lausunnon yhteydessä julkaistiin sarja kuvia, joissa taiteilija kuvasi uusia hävittäjiä lentämässä Fuji-tulivuoren vierestä sekä Lontoon ja Rooman yllä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on ilmaissut tukensa projektille Japanin puolustusministeriön kanssa julkaistussa lausunnossa.