Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Ukrainalainen rauhanpalkinnon saaja: Aseiden laskeminen ei toisi rauhaa, vaan miehityksen

Venäläiset ja ukrainalaiset Nobelin rauhanpalkinnon saajat tuomitsivat lauantaina Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan palkintojenjakoseremoniassa Oslossa.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin johtajan Jan Ratshinskin mukaan Venäjällä kutsutaan vastarintaa fasismiksi.

– Tätä käytetään perusteluna Ukrainassa käytävälle järjettömälle ja rikolliselle hyökkäyssodalle, Ratshinski sanoi.

Ukrainalaisen Center for Civil Liberties (CCL) -ihmisoikeusjärjestön johtajan Oleksandra Matvijtshukin mukaan Ukraina ei voi saavuttaa rauhaa laskemalla aseensa.

– Ukrainalaiset haluavat rauhaa enemmän kuin kukaan muu maailmassa. Rauhaa ei kuitenkaan voida saavuttaa laskemalla aseet maassa, jonka kimppuun hyökätään. Se ei olisi rauha vaan miehitys, Matvijtshuk perusteli.

Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, CCL on dokumentoinut yli 27 000 sotarikosepäilyä. Matvijtshukin mukaan kyseessä on vain "jäävuoren huippu".

– Sota muuttaa ihmiset numeroiksi. Meidän on saatava nimet kaikille sotarikosten uhreille, Matvijtshuk jatkoi.

"Riippuvuuden diktatuuri"

Kolmas Nobel-palkinnon saaja, valkovenäläinen Ales Bjaljatskin, joka on ollut vangittuna viime vuoden heinäkuusta, ei saanut lähettää Nobel-juhlaan edes omaa puhettaan. Bjaljatskinin sijasta palkinnon otti vastaan hänen vaimonsa Natallja Pintshuk, joka välitti miehensä terveiset.

Pintshukin mukaan Venäjä yrittää luoda Valko-Venäjälle "riippuvuuden diktatuurin sotilastukikohdilla, suurella taloudellisella riippuvuudella sekä kulttuurisella ja kielellisenä venäläistämisellä".

– Valko-Venäjällä sorrettujen ihmisten ääni syrjäytetään ja jätetään huomiotta. Hyvyyden ja totuuden täytyy kuitenkin pystyä suojelemaan itseään, Pintshuk sanoi.

Muut Nobel-palkinnot jaettiin lauantaina Tukholmassa. Palkintojen voittajat julkistettiin jo lokakuussa.