Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elon Musk lupasi palauttaa toimittajien suljetut Twitter-tilit – "vakavat huolet" jatkuvat silti, arvioi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu

Miljardööri Elon Musk sanoo palauttavansa useiden toimittajien suljetut tilit Twitterissä.

Musk tviittasi asiasta varhain aamulla Suomen aikaa.

Twitter sulki torstaina Yhdysvaltain aikaa useita tilejä, jotka kuuluivat yhtiöstä ja Muskista kriittisesti kirjoittaneille toimittajille. Tätä ennen oli suljettu Twitter-tili, joka seurasi Muskin yksityiskoneen sijaintia. Osa estetyistä toimittajista oli kirjoittanut tilistä ja Muskin mukaan vaarantanut hänen perheensä.

Tilejä suljettiin yllättäen muun muassa CNN:n, New York Timesin ja Washington Postin toimittajilta, vaikka Musk on tituleerannut itsensä sananvapauden puolestapuhujaksi.

Sekä EU että YK varoittivat Muskia tiedonvälityksen rajoittamisesta. Perjantaina EU:n komission varapuheenjohtaja Vera Jourova huomautti, että unionin digipalvelusäädös edellyttää tiedonvälityksen vapauden kunnioittamista. Hän muistutti myös sanktioiden mahdollisuudesta.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk sanoi Muskin päätöksen olleen tervetullut, mutta lisäsi, että "vakavat huolet" asiasta ovat yhä olemassa. Hän vaati Muskia sitoutumaan päätöksiin, jotka kunnioittavat oikeuksia ja sananvapautta.

"Ihmiset ovat puhuneet"

Musk sanoi, että tilit palautetaan saman tien, ja antoi ymmärtää tehneensä päätöksen Twitterissä tekemänsä kyselyn perusteella. Musk kysyi, pitäisikö jäädytetyt tilit palauttaa heti vai viikon kuluttua. Reippaasti yli puolet 3,69 miljoonasta vastanneesta sanoi, että hänen pitäisi palauttaa tilit heti.

– Ihmiset ovat puhuneet. Tilit, jotka julkistivat sijaintini, palautetaan nyt, Musk ilmoitti tviitissään.

Estäessään tilit Musk oli vedonnut perheensä turvallisuuteen. Hän kertoi "hullun stalkkerin" vainonneen yhtä hänen lapsistaan seuraamalla Los Angelesissa autoa, jossa lapsi oli istunut. Hän syytti tapauksesta yksityiskonettaan seuraavaa Twitter-tiliä.

Jotkut toimittajista kirjoittivat asiasta ja sisällyttivät juttuihinsa yksityiskonetta seuraavan tilin tviittejä tarjoten Muskin mielestä "salamurhakoordinaatteja" hänen ja hänen perheensä luokse.

Muskin mukaan toimittajien ei tulisi odottaa Twitterissä erityiskohtelua.

Ainakin jotkut tileistä aktivoituivat heti

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin jotkut estetyistä tileistä aktivoituivat pian Muskin ilmoituksen jälkeen. Yksi tviittamaan palanneista oli entinen Vox-uutissivuston toimittaja Aaron Rupar.

– Olin aluksi melkoisen harmissani estämisestäni, mutta huomasin nopeasti että se on OK, koska olen siunattu mahtavalla verkostolla netissä, Rupar tviittasi kiittäen saamastaan tuesta.