Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Tutkimus: Yksityiset lääkärit määräävät kalliita lääkkeitä edullisemmista vaihtoehdoista huolimatta – "Yllättävän iso ero yksityisen ja julkisen puolen lääkärien resepteissä"

Yksityiset lääkärit määräävät kalliita lääkkeitä potilaille edullisemmista vaihtoehdoista huolimatta, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Verotutkimuksen huippuyksikkö tutki yksityisen ja julkisen sektorin lääkärien vuonna 2017 määräämiä reseptejä diabeteksen ja korkean kolesterolin hoitoon.

Tyypin 2 diabetes ja korkea kolesteroli ovat merkittäviä sairauksia paitsi kansanterveyden myös hoito- ja lääkekustannusten kannalta.

Nyt tehdyn tutkimuksen tulokset ovat selkeät: yksityisellä sektorilla työskentelevät lääkärit määräväät näiden sairauksien hoitoon merkittävästi useammin kalliita lääkkeitä, vaikka saatavilla on myös edullisempia, hyväksyttyjä lääkevalmisteita. Erotus koituu suurelta osin yhteiskunnan maksettavaksi.

Tutkimuksen tekijöillä ei ole laskelmia siitä, paljonko näin syntyy lääkkeiden hinnassa yhteiskunnalle ja potilaille sellaisia kuluja, jotka eivät olisi välttämättömiä.

– Mutta sen voi todeta, että tuli yllätyksenä, kuinka iso ero yksityisen ja julkisen puolen lääkärien määräämissä resepteissä oli. Samoin on huomionarvoista, että tuo ero säilyi siinäkin tapauksessa, että otimme mahdollisimman hyvin huomioon potilaiden taustatekijöitä, kertoo tutkimuksen tekijöihin lukeutuva professori Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta.

Eivät vaihtokelpoisia apteekeissa

Kotakorven mukaan potilaat ovat Suomessa huomattavan erilaisia yksityisessä ja julkisessa terveydenhuollossa.

– Yksityisellä puolella potilaat ovat hyvätuloisempia, ja heidän terveydentilansa on keskimäärin parempi kuin julkisen puolen potilailla. Mutta nyt havaitsemamme ero määrättyjen lääkkeiden hinnoissa säilyi, vaikka tuollaiset erot otettiin mahdollisimman hyvin huomioon.

Mistä syistä yksityisen terveydenhuollon reseptit sitten ovat kalliimpia?

– Ensinnäkin saattaa olla, että yksityisellä puolella määrätään lääkkeitä liian hövelisti. Toisaalta saattaa olla niinkin, että julkisella puolella lääkärit määräävät lääkkeitä liian kitsaasti.

Kotakorven mukaan on myös mahdollista, että nyt julkaistussa tutkimuksessa ei ole kyetty ottamaan huomioon joitakin potilaskohtaisia tekijöitä, vaikka käytetty aineisto olikin hyvin runsas.

– Emme siis pysty sanomaan, kumpi tässä on ollut oikeassa tai väärässä, julkinen vai yksityinen puoli. Asia edellyttää lisätutkimusta, kuten potilaiden myöhemmän terveydentilan seuraamista.

Verotutkimuksen huippuyksikön tutkimuksessa arvioitiin reseptejä, joissa saman sairauden hoidon kalliimmassa ja edullisemmassa lääkkeessä on eri vaikuttava aine.

– Tästä johtuen nämä lääkkeet eivät ole keskenään vaihtokelpoisia apteekeissa, vaikka ne ovatkin vaihtoehtoja saman sairauden hoitoon, Kotakorpi lisää.

Apteekkariliitosta kerrottiin STT:lle, että apteekeissa tarjotaan asiakkaalle lääkkeen edullisempaa vaihtoehtoa, jos sekä kalliimpi lääke että sen edullisempi versio ovat vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelossa. Keskenään vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelon päivittää neljä kertaa vuodessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Lääkärillä on Suomessa myös mahdollisuus määrätä juuri tietty lääke ja kieltää sen vaihtaminen edullisempaan, vaikka geneerinen vaihtoehto olisikin tarjolla apteekissa.

-----

Vuonna 2017 määrättyjä reseptejä koskevan tutkimuksen tekivät Kaisa Kotakorpi ja Elina Jussila Tampereen yliopistosta sekä Jouko Verho Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (VATT). Otos kattoi noin 15 000 lääkäriä sekä 475 000 potilaskäyntiä diabeteksen ja 705 000 potilaskäyntiä kohonneiden kolesteroliarvojen vuoksi.