Englannissa hoitajat aloittivat keskiviikkona kaksipäiväisen lakon palkkavaatimustensa tueksi. Viranomaiset ovat varoittaneet, että työnseisaus aiheuttaa häiriöitä tuhansien potilaiden hoidossa Britannian valtion ylläpitämissä terveydenhuoltopalveluissa.
Hoitajien edellinen työnseisaus, joka oli ensimmäinen järjestäytyneiden sairaanhoitajien lakko yli sataan vuoteen, oli joulukuussa. Keskeiset hoitajaliitot syyttävät hallitusta siitä, ettei se ole onnistunut neuvottelemaan vakavasti palkankorotuksista kuluvalle vuodelle.
– Ryhdyimme lakkoon raskain sydämin mutta kirkkain mielin sen suhteen, mitä haluamme saavuttaa. On aika toimia: haluamme parempaa palkkaa ja paremmat työolot, kiteytti sairaanhoitaja Anna Swift Sky News -yhtiön haastattelussa.
Sairaanhoitajien Royal College of Nursing (RCN) -ammattiliiton mukaan seuraavasta, helmikuun alkupuolelle suunnitellusta työtaistelusta tulee historian laajin, jos sopuun ei sitä ennen päästä.
Lakoilla kansan tuki
Ulosmarssi kasaa paineita ruuhkautuneelle Britannian julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle (NHS).
– On väistämätöntä, että työtaistelu vaikuttaa potilaisiin, terveysministeri Steve Barclay sanoi tiistaina.
Barcalyn mukaan palkankorotukset veisivät miljoonia puntia sellaista rahaa, joka tarvittaisiin järjestelmän kehittämiseen.
Joulukuussa kaksi päivää kestäneet lakot Englannissa ja Walesissa johtivat Barclayn mukaan 30 000 toimenpiteen ja hoitotapaamisen perumiseen.
– Potilaat ovat ymmärrettävästi huolissaan hoitajien lakkotoimien vaikutuksista, hän lisäsi.
Terveydenhoitoalan henkilöstö on saanut kuitenkin laajalti sympatiaa, kun kohonneet ruoan- ja energianhinnat sekä yli kymmenen prosentin inflaatio iskevät matalapalkka-alan työntekijöihin kautta maan. Tiistain mielipidemittauksen mukaan 63 prosenttia tuki hoitajien lakkoa.
Pääministeri Rishi Sunakin tiedottajan mukaan lakkoilu ei ole kuitenkaan "oikea toimintatapa".
– Kehotamme liittoja lopettamaan lakkoilun ja jatkamaan keskusteluja, hän sanoi tiistaina.