Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ukraina odottaa lisäapua Saksalta, mutta liittokansleri Scholz ei maininnut Davosissa mitään Leopard-panssarivaunujen toimittamisesta

Sodan päättyminen Ukrainassa vaatii Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan sitä, että Venäjän hyökkäys epäonnistuu, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tästä huolimatta Scholz ei maininnut Maailman talousfoorumissa Davosissa pitämässään puheessa mitään lisäaseiden toimittamisesta Ukrainaan.

Brittilehti Guardianin toimittajan Dan Sabbaghin mukaan Scholzilta kysyttiin vielä erikseen, miksi Saksa arastelee Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan.

Vastauksessaan liittokansleri ei kuitenkaan Sabbaghin mukaan ottanut kantaa Leopardeihin, vaan alleviivasi Saksan tähän mennessä Ukrainalle antamaa sotilaallista tukea. Lisäksi hän sanoi tuen Ukrainalle jatkuvan niin kauan kuin on tarpeen vakuutellen samalla, ettei Venäjän ja sotilasliitto Naton välillä ole sotaa.

BBC:n mukaan Scholz kertoi puheessaan Saksan energiavarantojen olevan turvattuna talven ajalle alleviivaten maansa kykyä vieroittautua venäläiskaasusta.

– Käytämme markkinavoimaamme varmistaaksemme, etteivät Euroopan kaasunhinnat irtaudu täysin maailmanmarkkinoista, hän sanoi BBC:n mukaan.

Klitshko: Positiivisia signaaleja tulevasta aseavusta

Ukrainan pääkaupungin Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo saaneensa erittäin positiivisia signaaleja siitä, että perjantaina oltaisiin ilmoittamassa uudesta Ukrainalle suunnatusta aseavusta.

Perjantaina on määrä järjestää Ukrainan aseapukokous Saksan Ramsteinissa. Aiemmin on esitetty arvioita siitä, että päätös mahdollisesta laajemmasta Leopard-avusta voitaisiin saada kyseisessä tapaamisessa.

– Toivon sen (kokouksen) olevan erittäin positiivinen Ukrainalle. Epävirallisesti, minulla on erittäin hyviä ja positiivisia signaaleja, Davosissa niin ikään ollut Klitshko kertoi uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona.

– Me tarvitsemme nykyaikaisia aseita. Ukrainalaissotilaat ovat erittäin hyviä, motivoituneita tässä sodassa, mutta motivaatio ei riitä, hän sanoi.

Klitshkon mukaan Leopard-taistelupanssarivaunut olisivat erittäin iso apu.

Ukrainan Zelenskyi kirjoitti kirjeen Kiinan Xille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kirjoittanut Kiinan presidentille Xi Jinpingille kirjeen, jossa hän pyytää Xitä osallistumaan keskusteluun kanssaan. Zelenskyin vaimon Olena Zelenskan mukaan kirje ojennettiin Kiinan delegaatiolle Davosissa.

Ukrainalaispresidentti on useaan otteeseen pyrkinyt saamaan yhteyden Xihin Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa viime vuoden helmikuussa. Zelenskyi on toivonut, että Kiinan vaikutusvallasta voisi olla hyötyä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Presidentin puoliso Zelenska kertoi jo tiistaina puheessaan, että hänellä on mukanaan Xille osoitettu kirje, mutta hän kertoi keskiviikkona uusia yksityiskohtia asiaan liittyen.

– Se oli ele ja kutsu vuoropuheluun, ja toivon erittäin paljon, että kutsuun tulee vastaus, Zelenska sanoi toimittajille.

Analyytikot: Kiina voinee ryhtyä välittäjäksi rauhanneuvotteluissa

Kiina on pyrkinyt pitämään neutraalin aseman Venäjän hyökkäyssotaan liittyen. Samalla maa on syventänyt suhteitaan Venäjän kanssa, erityisesti energia-asioiden saralla.

Osa analyytikoista on kuitenkin arvellut, että Kiina saattaisi lopulta astua välittäjän asemaan neuvotellakseen lopun taisteluille Ukrainassa.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi peräänkuulutti viime syyskuussa, että kaikki osapuolet yrittäisivät estää "kriisiä läikkymästä ylitse". Lausunto alleviivasi huolta konfliktin talousvaikutuksista, jotka ovat tuntuneet ympäri maailman.

Zelenskyi kertoi hongkongilaiselle South China Morning Postille elokuussa, että hän oli esittänyt Xille virallisen pyynnön osallistua keskusteluun. Ukrainalaispresidentin mukaan vuoropuhelu olisi avuksi.

Ukrainan ja Kiinan ulkoministerit tapasivat syyskuussa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.