Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Grönlannissa lämpimämpää kuin tuhanteen vuoteen – tanskalaistutkijat selvittivät menneitä lämpötiloja poraamalla jää- ja luminäytteitä mannerjäätiköstä

Lämpötilat Grönlannissa ovat paikoin korkeampia kuin tuhanteen vuoteen. Asia käy ilmi tanskalaistutkimuksesta, joka tehtiin poraamalla Grönlannin mannerjäätikköä ja analysoimalla sen kerroksia. Tutkimus julkaistiin tiedelehti Naturessa.

– Tulokset vahvistavat huonot uutiset, jotka valitettavasti tiesimme jo ennestään. On selvää, että meidän täytyy saada ilmaston lämpeneminen hallintaan, jotta voimme pysäyttää Grönlannin mannerjään sulamisen, kertoi uutistoimisto AFP:lle yksi tutkimuksen tekijöistä Bo Möllesöe Vinther, joka työskentelee ilmastofysiikan apulaisprofessorina Kööpenhaminan yliopistossa.

Poraamalla mannerjäätä ja ottamalla sieltä jää- ja luminäytteitä tutkijat pystyivät selvittämään Pohjois- ja Keski-Grönlannin lämpötilat vuosilta 1000–2021. Tulosten mukaan vuosien 2000–2011 lämpeneminen ylittää lähes varmasti esiteollisen ajan lämpötilojen vaihteluvälin. Tuolla vuosikymmenellä lämpötila oli keskimäärin 1,5 astetta korkeampi kuin 1900-luvulla.

Grönlannin mannerjään sulaminen aiheuttaa jo nyt merenpinnan nousua, joka uhkaa hukuttaa allensa miljoonien rannikoilla asuvien ihmisten kodit tulevina vuosikymmeninä ja -satoina. Grönlannin jäiden sulaminen on merkittävin merenpinnannousua aiheuttava tekijä.