Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusta haluaa vahvistaa julkista taloutta 9 miljardilla kahdessa vaalikaudessa – Saarikko lupasi lapsilisiin 200 euron korotuksen vuodessa

Kannatusalhossa tarpova hallituspuolue keskusta kertoi perjantaina kovista tavoitteista Suomen julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi kampanja-avauksessa, että keskusta sitoutuu laittamaan valtiontalouden kuntoon kahden seuraavan vaalikauden aikana.

Saarikon mukaan se tarkoittaa menoleikkauksia ja kipeitä valintoja mutta ei esimerkiksi yrittäjien verotuksen kiristämistä.

– Jokaisen työikäisen ja työkykyisen on tehtävä töitä. Kaiken pohjana on yrittäjyys ja yritteliäisyys, Saarikko sanoi puheessaan Helsingin Tennispalatsissa.

Keskusta julkaisi eduskuntavaaliohjelmansa perjantaina. Puolueen tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta yhteensä yhdeksällä miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana. Toimet on tehtävä lähtökohtaisesti etupainotteisesti ensi vaalikaudella, puolue linjaa.

Lisärahaa perheellisille

Yksi konkreettinen täky keskustan vaaliohjelmassa oli lupaus korottaa lapsilisiä 200 eurolla vuositasolla.

– Miksi? Koska se on oikein. Kodeissa kasvaa tulevaisuus, Saarikko sanoi ja sai keskustaväeltä aplodit.

Saarikon mukaan Suomessa tarvitaan parempaa perhepolitiikkaa. Muina keinoina hän mainitsi lapsiperheiden kotiavun, joustavat työpaikat sekä toimivat neuvolat ja päiväkodit.

Keskustan mielestä peruskoulun on palattava perusasioihin.

– Vähemmän somea, vähemmän häiriöitä, Saarikko sanoi.

Keskusta myös parantaisi omaishoitajien palkkioita ja korottaisi yksinelävien kotitalousvähennystä.

Työperäistä maahanmuuttoa

Keskustan mielestä ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäiskesto pitäisi porrastaa työssäolon pituuden mukaan. Lyhyempi työssäolo siis kartuttaisi lyhyemmän enimmäiskeston.

Työperäistä maahanmuuttoa on keskustan mukaan lisättävä vähintään 15 000 ihmisellä vuodessa. Työvoiman saatavuusharkinnasta voi luopua, puolue linjaa.

Omavaraiseksi sähkössä ja lämmössä

Ilmastonmuutoksen Saarikko sanoi sisältävän uhkien lisäksi myös mahdollisuuksia. Yksi vaaliohjelman lupauksista on tehdä Suomi omavaraiseksi lämmössä ja sähkössä. Tähän keskusta pyrkii muun muassa panostamalla biokaasuun.

– Talouden kasvu nojaa takuuvarmasti vähähiilisyyteen. Me olemme tekemässä puhtaan energian suurvaltaa.

Vaaliohjelman mukaan keskusta on sitoutunut tavoitteeseen hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035.

Samalla Saarikko sanoi, että keskusta puolustaa ikuisesti suomalaisten oikeutta päättää itse omista metsistään ja omaisuudestaan.

Yrittäjätunnus jokaiselle suomalaiselle

Keskusta laittaisi uudet liikenteen miljardihankkeet jäihin ja keskittyisi nykyisten teiden ja raiteiden kuntoon laittamiseen.

Dieselautojen käyttövoimaveron keskusta poistaisi, ja ammattiliikenteessä pitäisi puolueen mukaan ottaa käyttöön kevyemmin verotettu ammattidiesel.

Lisäksi keskusta esittää yrittäjätunnusta jokaiselle suomalaiselle ja ajaa kaksoiskuntalaisuutta, jotta etätyö ja palveluiden saaminen onnistuvat.

Poliisien määrä pitäisi keskustan mukaan nostaa 7 850 poliisiin vuoteen 2025 mennessä.

"Puistattaa, miten Suomea jaetaan pikkuporukoihin"

Saarikko linjasi keskustan paikan olevan keskellä.

– Keskusta on puolue, joka tarjoaa välittämistä ilman holhoavaa vasemmistolaisuutta ja hyvää taloudenpitoa ilman kovaa oikeistolaisuutta, Saarikko lausui.

– Minua puistattaa, miten Suomea juuri nyt jaetaan pikkuporukoihin ja näytetään pitkää nenää toisille. Juuri nyt, näinä epävarmuuden ja huolen aikoina kannattaa pienen kansan pitää tiiviisti yhtä. Sovinnossa, ratkaisuissa, käytännönläheisessä yhteistyössä on voimaa, hän sanoi.

Aiemmin tällä viikolla Saarikko kritisoi Helsingin Sanomien haastattelussa sitä, että nykyhallituspuolueista vasemmistoliitto, vihreät sekä sosiaalidemokraatit ovat etukäteen ilmoittaneet, etteivät lähde hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Puolueen heikkoon gallup-suosioon Saarikko viittasi puheessaan lyhyesti.

– Onko keskusta hallitusvastuussa vaalien jälkeen – sen ratkaisevat suomalaiset äänestäjät. Olemme ihmisten luottamuksen varassa.

Saarikko saa voimaa päätöksenteosta

Puheensa jälkeen Saarikko kertoi keskustaväelle, että hän saa voimaa päätöksenteosta.

– Parasta, mitä päätöksentekijä voi tehdä on tehdä päätöksiä. Se on vapauttava asia, että on jokin linja ja mielipide. Joskus siitä joutuu tekemään kompromissin, ja sitä se yhteistyön tekeminen Suomen parhaaksi on, Saarikko sanoi.

Vaalistartista keskustaväki suuntasi perjantaina Tallinnan-risteilylle hakemaan nostetta vaalityöhön. Ohjelmassa oli muun muassa poliitikkojen ja asiantuntijoiden keskusteluita sekä kampanjakoulutusta keskustan vaaliehdokkaille.