Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimus: Puhelinliittymien kilpailuttaminen hyödyttää myös passiivisia kuluttajia

Puhelinliittymien hintakilpailutus toimii varsin hyvin kuluttajien kannalta, kertovat Kilpailu- ja kuluttajaviraston alustavat tutkimustiedot.

Kilpailuttamisen aiheuttama hintatason yleinen lasku kaventaa hintahajontaa ja hyödyttää näin myös passiivisia kuluttajia, jotka eivät kilpailuta liittymiään.

Tutkimuksen mukaan kilpailutus tuo kuluttajille keskimäärin 24 prosentin säästön, kun verrataan listahintoja ja lopullisia kuluttajien maksamia hintoja sopimusten muuttuessa. Säästöt koskevat kaikkea kilpailutusta riippumatta siitä, jatkaako henkilö samalla puhelinoperaattorilla mutta eri sopimuksella vai vaihtaako yritystä.

– Kilpailutus näyttää toimivan ja hyödyttävän kaikkia kuluttajia, summaa tutkimuspäällikkö Samuli Leppälä Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Kilpailuttaminen tuo asiakkaille jonkin verran kustannuksia esimerkiksi uusien sopimusten avausmaksuista ja vaatii vaivannäköä. Kuluttajien pitäisi vertailla hintojen lisäksi liittymien muita ominaisuuksia, kuten datapakettien kokoa ja siirtonopeutta.

Tekeillä oleva tutkimus kilpailutuksesta telemarkkinoilla perustuu kuukausittaiseen aineistoon suomalaisten matkapuhelinliittymistä ja niiden hinnoista vuosina 2019–2021. Tekijöinä ovat Leppälä, Jan Jääskeläinen, Antti Sieppi ja Anni Väättänen.

Seniorit eivät jää tappiolle

Hyödykkeiden hintaväli muodostuu siitä, kuinka paljon kuluttajat ovat enimmillään valmiita niistä maksamaan ja millä hinnalla minimissään tuottaja on valmis myymään.

– Hintojen vaihteluun tällä välillä vaikuttaa se, mikä osuus kuluttajista lähtee kilpailuttamaan. Jos kilpailuttajia ei ole ollenkaan, ei yrityksille muodostu kannustinta tarjota alempia hintoja, koska näin ei tavoiteta uusia asiakkaita. Vastaavasti kun kilpailuttajien määrä kasvaa, tuottajalle syntyy kannustin tehdä tarjouksia. Tästä seuraa hintakilpailua ja hintatason laskua, Leppälä taustoittaa.

Riskinä kuitenkin on, että passiiviset kuluttajat kärsivät hintakilpailusta. Jos he esimerkiksi suosivat erilaisia hyödykkeitä kuin kilpailuttajat, yritys saattaa kompensoida aktiivisten kilpailuttajien saamia tarjoushintoja nostamalla vähemmän kilpailutettujen liittymien hintoja.

Puhelinliittymissä tämä riski koskee erityisesti vanhempia ikäryhmiä, jotka eivät kilpailuta yhtä paljon kuin muut. Tutkimuksen mukaan 18–24-vuotiaista 83 prosenttia oli vaihtanut sopimusta edellisen kolmen vuoden aikana. Yli 80-vuotiaista näin oli tehnyt 65 prosenttia.

Osa senioreista käytti lisäksi hitaampia liittymiä, joiden kysyntä on muita vähäisempää. Yli 70-vuotiaat suosivat korkeintaan yhden megabitin liittymiä, kun 18–24-vuotiailla niitä oli käytössä vain neljällä prosentilla.

Ikäihmisiä koskeva riski ei kuitenkaan toteutunut, sillä heidän maksamansa hinnat eivät juuri poikenneet keskihinnoista.

Alle 70-vuotiailla suosituin nettiliittymä oli nopeudeltaan sata megabittiä. Leppälän käsityksen mukaan nyttemmin suositummiksi ovat nousseet jo nopeammat liittymät.

Suomen hintataso ei halvin

– Pidämme hyvänä asiana sitä, että kilpailutus hyödyttää kuluttajia. On ilahduttavaa, jos Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tehnyt tällaisia havaintoja, kommentoi juristi Emmi Meriranta Kuluttajaliitosta.

Kuluttajien etujärjestö ei saa kovin paljon yhteydenottoja telemarkkinoista ja liittymien hinnoista. Meriranta kuitenkin huomauttaa, että Suomen hintataso ei ole halvimpia Euroopassa. Esimerkiksi laajakaistoja koskevissa hintavertailuissa Suomi sijoittuu joissakin kategorioissa yli ja joissakin alle keskiarvon.

– Suomi suoriutuu hyvin, mutta ei ole parhaita digitalisaation edelläkävijöitä, jos mittarina käytetään edullisia hintoja.

Kilpailuttamisesta on asiakkaalle hyötyä, mutta se voi myös turhauttaa. Monella on kokemuksia siitä, että ensin pitää vaihtaa liittymä kilpailevalle operaattorille, jonka jälkeen vanha operaattori vasta tekee uuden tarjouksen.

Usein kilpailutusta pitäisi tehdä joka vuosi, kun vanha etuuskausi on päättymässä ja liittymän hinta nousee.

– Aloittelijan kannattaa aloittaa kilpailuttaminen tarkastelemalla nykyistä laskuaan ja hahmottamalla, kuinka paljon soittaa, lähettää tekstiviestejä ja käyttää nettiä. Se auttaa päättelemään, millaisen liittymän oikeasti tarvitsee.