Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Suomi ja Ruotsi jatkavat käsi kädessä Natoon, nyt on tärkeää pysyä rauhallisena, sanoivat pääministerit

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin Tukholmassa torstaina. Molemmat vakuuttivat, että Suomi ja Ruotsi jatkavat Naton jäseniksi asti yhdessä. Marin painotti, että se on myös muiden Nato-maiden intressi.

Kristersson sanoi arvostavansa Marinin ja presidentti Sauli Niinistön viestejä siitä, että tästä pidetään kiinni. Hän kuitenkin sanoi jälleen myös ymmärtävänsä suomalaisten turhautumisen asiassa.

– Nyt on tärkeää pysyä rauhallisena, peräänkuuluttivat molemmat pääministerit.

Kristersson muistutti, että pienten ryhmien ja jopa yksilöiden käyttäytymisellä on seurauksia sille, kuinka Ruotsi nähdään ulkomailla.

– Sillä on seurauksia myös yritysmaailmassa ja tärkeimmälle asialle maan turvallisuuden kannalta eli Suomen ja Ruotsin Natoon liittymiselle, hän sanoi.

Marin sanoi, ettei pidä sellaisesta ilmapiiristä, jossa Ruotsi esitetään tässä tilanteessa häirikkönä. Hän huomautti, että molemmat täyttävät Nato-jäsenyyden kriteerit.

Turkin suhtautuminen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointiin on ollut taas viime päivinä vahvasti esillä etenkin sen jälkeen, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan, Koraanin, Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa puolitoista viikkoa sitten.

Marinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi Suomessa on laitonta polttaa Koraani. Hän vastasi, että kaikkien pyhien kirjojen polttaminen on Suomessa laitonta, koska ihmisten oikeutta uskontoon kunnioitetaan. Hän myös lisäsi, että Suomessa ei saa polttaa ylipäätään mitään luvatta julkisella paikalla.

"Vähemmän ongelmia Suomen kanssa"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vihjannut, että Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ilman Ruotsia. Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoi keskiviikkona, ettei Turkki ainakaan tässä vaiheessa ole erottamassa toisistaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointeja. Sen sijaan hänen mukaansa prosessien mahdollinen erkaantuminen toisistaan on kyseisten maiden ja "erityisesti Naton" käsissä.

Samalla Cavusoglu toisti Turkin aiemman kannan, jonka mukaan maalla on vähemmän ongelmia Suomen kanssa, vaikka hänen mukaansa myös Suomessa on Fethullah Gülenin ja kurdien PKK:n kannattajia.

Kristerssonin mukaan kaikki keskustelut Turkin kanssa Madridin-kokouksen jälkeen ovat olleet rakentavia.

– Tietysti viime viikkojen tapahtumat eivät ole olleet rakentavia. Siksi pitää päästä takaisin järkevään keskusteluyhteyteen toistemme kanssa, mutta se ei ole nyt mahdollista, kun liekit roihuavat – kirjaimellisesti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on todennut, että Suomi toivoo Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksille yhtäaikaista käsittelyä, mutta että Turkin ratifiointien aikataulu ei ole Suomen käsissä.

Uusi terroristilaki etenee Ruotsissa

Tiedotustilaisuudessa nousi myös esiin, että Ruotsissa etenee terroristijärjestöön kuulumisen kriminalisointi. Oikeusministeri Gunnar Strömmer sanoi aiemmin torstaina, että tavoitteena on uuden lain astuminen voimaan kesäkuussa.

Kristersson painotti, että ajatus uudesta laista syntyi jo vuosia ennen kuin Ruotsi haki Nato-jäsenyyttä.

– Tämä on tärkeä askel Ruotsin pitkän aikavälin sitoutumisessa terrorismin vastaisiin toimiin, hän sanoi lakiesityksestä.

Lakiesityksen mukaan rangaistavaa olisi terroristijärjestön toiminnan aktiivinen tukeminen tai edistäminen. Sen sijaan esimerkiksi kielletyn järjestön lipun heiluttaminen tai satunnaisen mielipiteen ilmaiseminen sen tueksi ei täyttäisi rikoksen tunnusmerkistöä.

Turkki on arvostellut Ruotsia muun muassa terroristijärjestöksi luokitellun kurdien PKK:n lippujen näkymisestä mielenosoituksissa.

Ulkoministeri Suomeen ensi viikolla

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström vierailee Suomessa ensi viikolla. Hän osallistuu Helsingin Hanasaaressa 7. helmikuuta järjestettävään ulko- ja turvallisuuspoliittiseen Hanalys-seminaariin Haaviston kutsusta.

Seminaari on vuosittain järjestettävä Suomen ja Ruotsin välinen korkean tason ulkopoliittinen tilaisuus.

Seminaarin lisäksi Haavisto ja Billström tapaavat kahden kesken. Ministereiden on tarkoitus keskustella muun muassa ajankohtaisista Nato-asioista ja Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.