Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vironviina-verkkokauppaa pyörittänyt mies sai verorikostuomion – hovioikeus langetti myös miljoonakorvaukset

Alkoholin nettimyyntiä Baltiasta Suomeen vuosina 2014–2016 järjestellyt suomalaismies on tuomittu törkeästä veropetoksesta kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Helsingin hovioikeus antoi tuomion äänestyspäätöksellä. Oikeus hylkäsi kuitenkin yksimielisesti miehen syytteen törkeästä alkoholirikoksesta.

Oikeusjutussa on kyse siitä, miten muun muassa Vironviina.com-nimellä toimineesta nettikaupasta Suomeen tilatut tuotteet kuljetettiin asiakkaille ja mikä oli alkoholin myyneen yhtiön vastuu kuljetuksen järjestämisessä. Miehen virolaisen yhtiön Creative Alpha Solutionsin pyörittämien sivustojen kautta pystyi tilaamaan alkoholia Virosta ja Latviasta Suomeen, mutta kuljetuksen hoiti lopulta toinen yritys.

Oikeus: Myyjällä merkittävä rooli kuljetusjärjestelyissä

Hovioikeuden enemmistön mukaan miehen virolaisyhtiö järjesteli asiakkaiden tilaamien alkoholijuomien kuljetusta niin, että kyse oli valmisteverolaissa tarkoitetusta etämyynnistä ja arvonlisäverolaissa tarkoitetusta kaukomyynnistä. Tämä johtui oikeuden mukaan siitä, että myyjäyhtiöllä oli hallitseva rooli sekä tilattujen tuotteiden kuljettamista koskevan aloitteen tekemisessä että kuljetuksen olennaisten vaiheiden järjestämisessä.

Tästä oikeuden mukaan seurasi se, että myyjäyhtiöllä oli tuotteista myös verovelvollisuus. Miehen yhtiö ei ollut maksanut tuotteista veroja Suomeen, mutta oikeus arvioi, että valtaosa miehen sivustojen myynnistä kohdistui Suomeen.

Oikeuden mukaan miehen yhtiö välttyi toiminnan vuoksi yli puolentoista miljoonan euron verojen maksamiselta. Oikeus katsoi, että miehen toiminta oli tahallista ja sen tarkoituksena oli välttää veroa.

Oikeudessa mies kiisti asemansa etämyyjänä ja katsoi, että asiakkaat järjestivät kuljetuksen Suomeen itse.

Alkoholirikosta koskeva syyte hylättiin hovioikeudessa siksi, että oikeuden mukaan alkoholijuomien maahantuonti ei ole sellaisenaan lainvastaista eikä laista käy ilmi, onko alkoholijuomien etämyynti ostajilta Suomeen kiellettyä ja rangaistavaa.

Aiemmin käräjäoikeus hylkäsi syytteet

Hovioikeus määräsi miehen kahden vuoden vankeusrangaistuksen ehdolliseksi siksi, että oikeuden enemmistö totesi rikoksesta kuluneen jo yli kuusi vuotta aikaa. Lisäksi ratkaisuun vaikutti se, että oikeus määräsi miehen korvaamaan Verohallinnolle rikoksesta aiheutunutta hyötyä kaikkiaan yli 1,65 miljoonaa euroa.

Miehelle määrättiin myös yli kolmen vuoden liiketoimintakielto.

Helsingin käräjäoikeus oli vuonna 2020 hylännyt kaikki miestä vastaan nostetut syytteet. Hovioikeudessa eri mieltä ollut jäsen ei olisi muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.