Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Venäjältä perääntyvä Nokian Renkaat rakentaa uutta alkua ja keskittyy tuotantokapasiteetin lisäämiseen

Venäjältä vetäytyvän rengasvalmistaja Nokian Renkaiden tulosluvut olivat karut myös viimeisellä vuosineljänneksellä. Oikaistu liikevoitto tippui loka-joulukuussa 13,5 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 88,0 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna 22 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 411,3 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan liikevaihdon supistuminen johtui toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa.

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Nokian Renkaat päätti vetäytyä Venäjältä, missä yhtiöllä on ollut iso tehdas Pietarin lähellä. Sopimus Venäjän-liiketoimintojen myynnistä allekirjoitettiin lokakuussa, mutta myyntiprosessi on yhä kesken.

Nokian Renkaiden mukaan kaupan toteutuminen vaatii venäläisten viranomaisten hyväksynnän ja muiden edellytysten täyttymisen. Tämä aiheuttaa yhtiön mukaan huomattavaa epävarmuutta kaupan lopullisesta ajankohdasta, hinnasta, ehdoista ja toteutumisesta.

Uusi tehdas Romaniaan

Toimitusjohtaja Jukka Moision mukaan Nokian Renkaat keskittyy tänä vuonna muun muassa tuotantokapasiteetin lisäämiseen ja premium-tuotteisiin.

– Vuoden ensimmäinen puolisko on haastava heikon tarjonnan vuoksi, mutta strategisten projektien edetessä odotamme volyymimme alkavan jälleen kasvaa vuoden 2023 toiselta vuosipuoliskolta eteenpäin, Moisio sanoo tiedotteessa.

Nokian Renkaat kertoi marraskuussa, että se rakennuttaa uuden henkilöautorengastehtaan Romaniaan. Kaupallisen rengastuotannon Romanian-tehtaalla odotetaan alkavan vuonna 2025. Yhtiöllä on tehtaat myös Suomessa Nokialla ja Yhdysvalloissa Daytonissa Tennesseessä.

Moision mukaan vuosi 2023 on Nokian Renkaille "uusi alku kohti kahden miljardin euron liiketoimintaa pitkällä aikavälillä". Toissa vuonna yhtiön liikevaihto oli runsaat 1,7 miljardia euroa.

Nokian Renkaiden hallitus ehdottaa 0,35 euron osakekohtaisen osingon maksamista toukokuussa. Lisäksi hallitus ehdottaa, että yhtiökokous valtuuttaisi hallituksen päättämään toisen, enintään 0,20 euron osakekohtaisen osingon jakamisesta joulukuussa. Tilikaudelta 2021 yhtiö maksoi osinkoa 0,55 euroa osakkeelta.