Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

RAUn ja Paltan rautatiealan työriitoihin annettiin sovintoehdotukset – lakot uhkaavat pysäyttää junaliikenteen

Valtakunnansovittelija kertoo antaneensa kaksi sovintoehdotusta Rautatiealan Unionin RAUn ja Paltan välisiin työriitoihin, jotka koskevat muun muassa veturinkuljettajien työehtosopimuksia. Työriidan osapuolten on määrä antaa vastauksensa ehdotuksiin tänään kello 17.

RAU on osana työtaistelua antanut kaksi lakkovaroitusta. Veturinkuljettajien lakko alkaisi ensi maanantaina ja kestäisi perjantaihin asti. Toinen RAUn ilmoittama lakko alkaisi tätä seuraavalla viikolla ja koskisi liikenteenohjausta.

VR:n mukaan yhtiö joutuisi RAUn lakkojen aikana perumaan kaikki kauko- ja lähijunat. Lisäksi tavaraliikenteen junat peruttaisiin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

JHL:n ja Paltan sopimus nostaa palkkoja kuusi prosenttia

Myös VR:n junien konduktöörit olivat menossa ensi viikolla lakkoon. Lakko kuitenkin peruuntui, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä työnantajaliitto Palta hyväksyivät rautatiealan työehtosopimusta koskevan sovintoehdotuksen aiemmin tänään.

JHL kertoo, että rautatiealalle syntyi kaksivuotinen työehtosopimus, jonka mukaan palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana yhteensä kuusi prosenttia. Sopimus sisältää myös 500 euron kertaerän. JHL edustaa muun muassa VR:n junien konduktöörejä.

JHL:n lakon peruuntuminen ei kuitenkaan vaikuta junaliikenteeseen, jos veturinkuljettajat ovat lakossa.

VR:n viestinnästä kerrottiin STT:lle torstaina, että yhtiön junaliikenne on yhä vaarassa pysähtyä ensi viikolla RAUn lakkouhan ollessa vielä päällä.

Jos RAU ja Palta pääsevät työehdoista sopuun ennen maanantaita, loputkin junaliikennettä uhkaavat lakot peruuntuvat.