Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskassa lakkoilevat työntekijät ovat estäneet polttoainetoimitukset jalostamoilta – protestit eläkeuudistusta vastaan alkoivat

Ranskassa lakkoilevat työntekijät ovat estäneet polttoainetoimitukset jalostamoilta ympäri maata. Ranskassa järjestetään tänään laajalti lakkoja ja mielenosoituksia, joilla vastustetaan suunniteltuja eläkelakiuudistuksia.

– Lakko on alkanut kaikkialla -- toimituksia on estetty kaikilla jalostamoilla tänä aamuna, sanoi ammattiliitto CGT:n edustaja Eric Sellini.

CGT järjesti vastaavanlaisen jalostamoseisauksen myös viime syksynä. Tuolloin toimitusten estäminen johti siihen, että huoltoasemilta loppui polttoaine.

Ammattiliitot ovat luvanneet seisauttaa maan kiisteltyjen uudistusten vuoksi. Ehdotettuihin uudistuksiin lukeutuu muun muassa eläkeiän nostaminen 62 vuodesta 64:ään.

Myös mielenosoituksia alkoi muodostua tiistaiaamuna. Tiistain vastaisena yönä Rennesin kaupungissa mielenosoittajat olivat jo tukkineet paikallisen tien, ja Le Parisien -lehden mukaan väkijoukko oli ottanut yhteen poliisin kanssa.

Lehden mukaan paikalla on ollut noin 200 mielenosoittajaa. Niin ikään paikalla ollut uutistoimisto AFP:n videokuvaaja kuvaili jännitteistä kohtausta. Hänen mukaansa paikalla oli noin 50 mellakkapoliisia, ja tulipalot, huonekalut ja jopa sulaneet ostoskorit tukkivat ajoradan.

"Presidentti ei voi pitää korviaan suljettuna"

Ammattiliitto CFDT:n johtaja Laurent Berger kehotti France Inter -radiokanavalle antamissaan kommenteissa kaikkia eläkelakia vastustavia työntekijöitä, kansalaisia ja eläkeläisiä osoittamaan mieltään sankoin joukoin.

Bergerin mukaan presidentti ei voi pitää korviaan suljettuna protesteilta, ja mittava sosiaalinen liikehdintä vaatii poliittista vastausta.

Presidentti Emmanuel Macron asetti eläkelakiuudistuksen viime vuonna presidentinvaalikampanjansa keskiöön. Hänen hallituksensa mukaan muutokset ovat välttämättömiä, jotta eläkejärjestelmä ei joutuisi alijäämäiseksi tulevina vuosina.

Hallinto kohtaa kuitenkin kovaa vastustusta niin parlamentissa kuin kaduillakin. Noin kaksi kolmesta ranskalaisesta tukee eläkelakiuudistuksia vastustavia mielenilmauksia, selviää tutkimusyhtiö Elaben maanantaina julkaisemista kyselytuloksista.

Julkisen liikenteen lakot voivat halvaannuttaa osia maasta viikoiksi

Ammattiliitot ovat varoittaneet julkisen liikenteen lakoista, jotka voivat tiistaista lähtien halvaannuttaa osia maasta viikkokausiksi.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan poliisi odottaa, että ympäri maata yhteensä 1,1–1,4 miljoonaa ihmistä lähtisi tiistaina kaduille osoittamaan mieltään.

Jos mielenosoittajien määrä nousisi poliisin arvion ylärajan tietämille, tarkoittaisi tämä, että vastustus olisi kovempaa kuin tammikuun puolivälin jälkeen nähtyinä viitenä edeltävänä protestipäivänä.

Virallisten lukujen mukaan tähän mennessä suurin väkiryntäys nähtiin tammikuun 31. päivänä, jolloin protesteihin osallistui 1,27 miljoonaa ihmistä.

Viime kuussa järjestetyt tuoreemmat mielenilmaukset kokosivat sen sijaan tammikuisia protesteja vähemmän osallistujia. Ammattiliitot ovat kuitenkin luottaneet siihen, että tiistaille löytyisi uutta energiaa, kun koko Ranska on palannut vapailta koulujen lomien jälkeen.

Vain yhden viidestä alue- ja pikajunasta odotetaan kulkevan, kun taas jalostamotyöntekijöitä edustava johtava ammattiyhdistysaktivisti on vannonut saavansa Ranskan talouden "polvilleen".

Opettajien on myös määrä marssia ulos työpaikoiltaan.

Pääministeri Elisabeth Borne sanoi maanantai-iltana kunnioittavansa kansalaisten oikeutta osoittaa mieltään.

Macron: Meidän on tehtävä töitä pidempään

Ehdotetut muutokset toisivat Ranskan lähemmäs naapureitaan, joista monissa eläkeikä on 65 vuotta tai enemmänkin.

Viime kuussa Macron sanoi, ettei tulevien eläkkeiden varmistamiseksi ole minkäänlaista ihmeratkaisua.

– Jos haluamme pitää tämän järjestelmän käynnissä, meidän on tehtävä töitä pidempään, presidentti sanoi.

Ammattiliitot ovat kuitenkin arvioineet, että ehdotetut toimet ovat epäoikeudenmukaisia. Liittojen mukaan muutokset vaikuttaisivat myös suhteettomasti heikosti koulutettuihin uuvuttavia töitä tekeviin työntekijöihin, jotka aloittavat uransa jo varhaisessa vaiheessa.

Eläkeuudistuksia käsitellään parlamentin ylähuoneessa. Aiemmin kaksi viikkoa kestänyt kiivas väittely alahuoneessa päättyi ilman, että eläkeiän nostamisesta päästiin edes äänestämään.

Maanantaiset senaatin keskustelut jatkuivat vielä pitkään tiistain puolellekin. Päätäntäelimen oikealle kallistuva enemmistö torjui kaikki vasemman laidan esittämät vaihtoehtoiset ehdotukset eläkejärjestelmän rahoittamiseksi. Keskusteluja on määrä jatkaa tänään iltapäivällä.