Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Aarnion vapauttava tuomio Vuosaaren palkkamurhajutussa jää voimaan – KKO ei myöntänyt valituslupaa

Korkein oikeus (KKO) on päättänyt olla myöntämättä syyttäjälle valituslupaa niin kutsutussa Vuosaaren palkkamurhajutussa. Näin ollen Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion vapauttava hovituomio jää voimaan.

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion murhasta vuonna 2020, koska oikeuden mukaan hän tiesi henkirikossuunnitelmasta, muttei puuttunut siihen. Käräjäoikeuden mukaan kyse oli niin sanotusta epäsuorasta laiminlyöntirikoksesta.

Myöhemmin, vuonna 2022, hovioikeus hylkäsi Aarnion murhasyytteen.

Hovioikeuden mukaan Aarniolla ei ollut erityistä oikeudellista velvollisuutta estää uhrin kuolemaa eikä Aarnio tiennyt palkkamurhan uhrin olevan välittömässä hengenvaarassa. Hän ei hovioikeuden mukaan myöskään tiennyt, missä tai miten henkirikos tehtäisiin.

Syyttäjät olivat vaatineet valituksessaan korkeimpaan oikeuteen, että Aarnio tuomittaisiin murhasta tai taposta, tai avunannosta tällaiseen rikokseen. Aarnio on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo STT:lle, että Aarnio on helpottunut ja tyytyväinen KKO:n tiistaisesta päätöksestä. Leppiniemen mukaan käräjäoikeuden langettava tuomio oli Aarniolle aikanaan suuri järkytys.

– Jo asian odottaminen tällaisessa asiassa on asianosaiselle rankkaa. Sitä kautta hän (Aarnio) on helpottunut ja tyytyväinen, että tällainen päätös tänään tuli ja asian käsittely päättyy, sanoo Leppiniemi.

Palkkamurha liittyi arvokuljetusryöstöön

Ruotsalais-turkkilainen Volkan Ünsal tapettiin vuonna 2003 Helsingin Vuosaaressa yksityisasunnossa. Hänen palkkamurhastaan on aiemmin tuomittu neljä miestä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Palkkamurhan taustalla olivat Ruotsissa tehtyyn arvokuljetusryöstöön liittyvät tapahtumat.

Vanhan henkirikoksen tutkinta käynnistyi uudelleen 2010-luvun puolivälissä. Uudessa tutkinnassa huomio kiinnittyi Aarniolla mahdollisesti olleeseen ennakkotietoon henkirikoksesta. Syytteen sai myös United Brotherhood -liivijengiä johtanut Keijo Vilhunen, koska syyttäjien mukaan Vilhunen oli aiemmin murhasta tuomittujen miesten rikoskumppani. Vilhunen kiisti tämän.

Vilhusta vastaan nostettu murhasyyte hylättiin käräjä- ja hovioikeudessa. Niiden mukaan jäi näyttämättä, että Vilhunen olisi osallistunut tekoon aiemmin tuomittujen miesten kanssa.

Aarnio on aiemmin tuomittu vankeuteen muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Hän on sittemmin vapautunut vankilasta.