Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunisian presidentti pyrki perumaan aiempia kommenttejaan maahanmuuttajista, kutsui heitä veljikseen

Tunisian presidentti Kais Saied pyrki keskiviikkona perumaan aiempia kommenttejaan maahanmuuttajista. Saied tapasi Guinea-Bissaun presidentin Umaro Sissoco Embalon ja vakuutti afrikkalaisten olevan veljiä keskenään.

Taustalla on Saiedin helmikuinen lausunto, jossa hän määräsi virkamiehet pikaisiin toimiin laittoman maahanmuuton estämiseksi. Saied väitti lisäksi vastoin todisteita, että Tunisiassa on käynnissä rikollinen vehkeily, jolla pyritään muuttamaan Tunisian väestörakennetta.

Saied väitti myös maahanmuuttajien olevan vastuussa suuresta osasta Tunisian rikollisuudesta, mikä on johtanut potkuihin ja häätöihin sekä väkivaltaisuuksiin heitä vastaan.

Saiedin lausunnon jälkeen Tunisiasta on paennut satoja ihmisiä väkivallan uhkaa.

Saied: Puhe ymmärretty väärin ja haluttu vahingoittaa Tunisiaa

Nyt Saied sanoi, että hänen puheensa oli ymmärretty tavalla, jolla haluttiin aiheuttaa Tunisialle harmia.

– Tätä afrikkalaisia koskevaa puhetta ei voi tulkita rasismiksi, kuten jotkut ovat viime päivinä tehneet, Saied väitti.

– Olen ylpeä afrikkalainen, Saied lisäsi.

Länsi-Afrikan talousjärjestö Ecowasin puheenjohtajana toimiva Guinea-Bissaun presidentti Embalo sanoi, että Saiedin puhe Saharan eteläpuolisista afrikkalaisista oli tulkittu väärin.

Aiemmin esimerkiksi Afrikan unioni oli julkaissut lausunnon Saiedin puheesta, josta järjestö ilmoitti olevansa syvästi järkyttynyt ja huolissaan. Unioni kehotti jäsenmaitaan välttämään rasistista retoriikkaa, joka voi aiheuttaa harmia ihmisille.

Tunisian viranomaisten mukaan maassa olisi 21 000 papereitta olevaa ihmistä eri puolilta Afrikkaa. Tunisiassa on noin 12 miljoonaa asukasta.

Itsevaltainen presidentti Saied on saanut aiemminkin runsaasti kritiikkiä, sillä hän on käytännössä kaapannut vallan maassa. Tunisia painii myös inflaation kanssa ja kärsii välttämättömyystarvikkeiden puutteesta.