Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käsivarren erämaasta on pelastettu alkuvuoden aikana useita retkeilijöitä – "Osa retkeilijöistä ei selvästi ymmärrä, minne ovat lähtemässä"

Lapissa Kilpisjärven vapaaehtoiset pelastajat ovat alkuvuoden aikana auttaneet useita pulaan joutuneita retkeilijöitä Käsivarren tunturialueella, kertoo Metsähallitus. Esimerkiksi viime viikolla retkeilijä piti hakea helikopterilla pois maastosta kesken vaelluksen.

Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa, että Käsivarren erämaa-alueella retkeily ei ole aloittelijoiden puuhaa, sillä alueella on ollut alkutalven aikana hyvin haastavat olosuhteet. Esimerkiksi sääolosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti.

– Kohtaamme säännöllisesti Kilpisjärven luontokeskuksessa ihmisiä, joille tunturialue ei ole tuttua ja vaikeat olosuhteet tulevat yllätyksenä. Osa retkeilijöistä ei selvästi ymmärrä, minne ovat lähtemässä, ja taidot avotunturissa selviytymiseen ovat puutteelliset. Suunnitelmista ei haluta luopua, vaikka keli olisi jo lähtöhetkellä liian haastava, Tiia Lepistö Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo tiedotteessa.

– Runsas lumisade ja usein jopa yli 30 metriä sekunnissa puhaltava tuuli voivat laskea näkyvyyden nollaan, jolloin myös hätään joutuneen ihmisen paikantaminen sekä hakeminen on suuri haaste ja avun toimittaminen alueelle kestää pitkään, jatkaa työsuojelupäällikkö Antti Ohenoja Metsähallituksen Luontopalveluista.

Ohenoja kertoo, että monessa tapauksessa kyse on tarpeettomasta luonnonvoimien uhmaamisesta, puutteellisesta retken suunnittelusta sekä riittämättömästä varautumisesta. Esimerkiksi huonolla säällä olisi parempi odottaa kelin parantumista autiotuvan suojassa.