Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Yhdysvaltojen puolustusministeri vakuutti amerikkalaiskoneiden lentävän jatkossakin kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sallii

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin vakuutti keskiviikkona, että maan lentokoneet lentävät jatkossakin kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sallii.

Venäjä vaati Yhdysvaltoja lopettamaan "vihamieliset" lennot lähellä Venäjän rajaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat tiistaina kertoi miehittämättömän sotilaslentokoneensa pudonneen Mustallamerellä venäläishävittäjän törmättyä siihen.

– Yhdysvallat jatkaa lentoja ja toimintaa kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii. Siksi Venäjän velvollisuutena on operoida sotilaslentokoneitaan turvallisella ja ammattimaisella tavalla, Austin sanoi.

Austin kommentoi asiaa sen jälkeen kun oli keskustellut Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kanssa puhelimitse.

Kremlin mukaan Shoigu kertoi amerikkalaiskollegalleen törmäyksen syynä olleen Yhdysvaltojen lisääntynyt Venäjän vastaisen tiedustelutiedon kerääminen.

Venäjän puolustusministeriö vakuutti, että se reagoi "suhteellisesti" kaikkiin mahdollisiin Yhdysvaltojen provokaatioihin.

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Milley kertoi puolustusvoimien analysoivan edelleen sotilaslentokoneen lähettämää dataa selvittääkseen tarkasti, mitä tapahtui.

Milleyn mukaan vielä on epäselvää muun muassa se, törmäsikö venäläishävittäjä tahallaan miehittämättömään koneeseen.

Yhdysvallat kertoi tiistaina rutiinioperaatiossa olleen, miehittämättömän MQ-9 Reaper -koneensa syöksyneen mereen, kun venäläinen Suhoi Su-27 -hävittäjä törmäsi siihen.

Tilanne Mustallamerellä on käynyt jännittyneemmäksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Kyseessä oli ensimmäinen suora sotilaallinen kontakti ja merkittävä vaaratilanne Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä sodan alkamisen jälkeen.