Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

FT: Sijoitusjätti BlackRock ja sveitsiläispankki UBS kiinnostuneita Credit Suissen ostamisesta – BlackRock kiistää lehtitiedot

Yhdysvaltalainen sijoitusjätti BlackRock valmistelee kilpailevaa tarjousta sveitsiläispankki Credit Suissesta, uutisoi Financial Times. Lehden tiedot perustuvat asiasta perillä oleviin nimettömiin lähteisiin.

Financial Timesin ja uutistoimisto AFP:n mukaan BlackRock kuitenkin kiisti väitteet lauantaina.

– BlackRock ei osallistu suunnitelmiin ostaa Credit Suissea kokonaisuudessaan tai sen osia, eikä yhtiöllä ole kiinnostusta tällaista tehdä, yhtiö sanoi medioiden mukaan.

BlackRock on yksi maailman suurimmista varainhallintayhtiöistä. Financial Timesin mukaan mahdolliseen kauppaan liittyisi huomattavia lainsäädännöllisiä hankaluuksia sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Financial Times uutisoi aiemmin sveitsiläispankki UBS:n käyvän jo pitkälle edenneitä neuvotteluja vaikeuksiin joutuneen Credit Suissen ostamisesta joko kokonaan tai osittain. Credit Suissen ja UBS:n johtokuntien kerrottiin kokoontuvan tänä viikonloppuna mahdollisen yhdistymisen tiimoilta. Lehden tiedot perustuvat neuvotteluista perillä oleviin nimettömiin lähteisiin.

Lähteiden mukaan Sveitsin keskuspankki toivoo tilanteeseen yksinkertaista ja suoraviivaista ratkaisua ennen kuin markkinat avautuvat maanantaina. Kaupasta ei kuitenkaan ole vielä mitään takeita.

Financial Timesin mukaan toteutuessaan UBS:n ja Credit Suissen fuusio olisi Euroopan merkittävin pankkiyhdistyminen sitten finanssikriisin.

Lainasi 50 miljardia maan keskuspankilta

Credit Suissen kurssi lähti keskiviikkona syöksyyn Saudi-Arabian suurimman liikepankin Saudi National Bankin kerrottua, ettei se ole nostamassa enää omistusosuuttaan Credit Suissesta.

Torstaina Credit Suisse kertoi lainaavansa enimmillään 50 miljardia Sveitsin frangia eli noin 50,7 miljardia euroa maan keskuspankilta. Pankki kertoi lausunnossaan myös tekevänsä takaisinostotarjouksia velkapapereista noin kolmella miljardilla frangilla.

Credit Suisse on ollut kahden viime vuoden ajan skandaalien piinaama. Pankin johto on myöntänyt olennaisia puutteita taloudellisen raportoinnin sisäisessä valvonnassa.

Pankkina liian suuri kaatumaan

Credit Suisse kuuluu maailman 30 suurimman pankin joukkoon, joita pidetään koko rahoitusjärjestelmän kannalta liian suurina kaatumaan.

Pankkisektori on huojunut viime aikoina epävarmuudessa kahden yhdysvaltalaispankin kaaduttua. Runsas viikko sitten Yhdysvalloissa pankkiviranomainen kertoi ottavansa haltuunsa rahoituskriisiin joutuneen kalifornialaispankin Silicon Valley Bankin (SVB). Viime viikonloppuna viranomaiset päättivät sulkea myös newyorkilaisen Signature Bankin.

Pelkona on ollut, että ongelmat leviävät myös Euroopan pankkeihin. Epävarma tilanne on näkynyt laajalti osakemarkkinoilla kurssien rajuna heiluntana.

Credit Suissen ja UBS:n käymistä neuvotteluista uutisoi aiemmin Suomessa Helsingin Sanomat.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP