Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Rautatiealan lakko pysäyttää junaliikenteen toistaiseksi – VR lupaa korvata lakon ajalle ostetut junaliput

Veturinkuljettajien työriitaan ei löydetty sopua tänään sunnuntaina ja siten rautatiealan lakko alkaa huomenna, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä.

Sovittelijan mukaan työriidassa yritettiin ratkaisua vielä viime hetkillä ennen lakon alkua. Sovinnon löytymiselle ei kuitenkaan ollut vielä edellytyksiä.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan alkuviikosta heti, kun se on mahdollista.

Lakko alkaa huomenna maanantaina kello 00.01 ja jatkuu Rautatiealan Unionin (RAU) lakkovaroituksen mukaan toistaiseksi.

Työriidan osapuolet kokoontuivat vielä tänään iltapäivästä etsimään ratkaisua valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Sajavaara sekä työriidan osapuolet kertoivat STT:lle jo eilen neuvottelutilanteen näyttävän hankalalta. Niin työntekijäpuolta edustavan RAUn kuin työnantajapuolta edustavan Paltan johto ennakoi jo lauantaina lakon toteutumisen olevan hyvin todennäköistä.

RAUn ja Paltan välistä työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta.

RAU on aiemmin hylännyt yhden valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ja yhden osapuolten välisen neuvottelutuloksen.

VR:n junavuorot pois myynnistä päivä kerrallaan

VR kertoo tiedotteessa palauttavansa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos liput haluaa itse muuttaa toiseen ajankohtaan, se onnistuu ilman muutosmaksua VR Matkalla -sovelluksessa tai soittamalla asiakaspalveluun.

VR sulkee junavuorot myynnistä pois päivä kerrallaan. Sunnuntaina perutaan maanantain junavuorot. Lakon jatkuessa junavuoroja poistetaan myynnistä päivä kerrallaan.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran.

Myös Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo, että se myöntää hyvitystä kausilipusta, jos asiakas ei ole voinut tehdä tavanomaisia joukkoliikennematkojaan lakon aikana junalla. Tarkemmat ohjeet hyvityksen hakemiseen julkaistaan mahdollisen lakon päätyttyä.

Myös lähijunaliikenne pysähtyy

VR:n kaukoliikenteen lisäksi veturinkuljettajien lakko pysäyttää myös lähijunaliikenteen.

HSL kertoo, että lakko ei vaikuta raitiovaunuihin tai metroon, vaan ne noudattavat tavallisia aikataulujaan. Samoin bussit ja Suomenlinnan lautta kulkevat normaalisti.

– HSL-alueen lähijunissa matkustaa päivittäin liki 200 000 matkustajaa, joista ainakin osa liikkuu lakon aikana muilla liikennevälineillä ja vaihtoehtoisilla reiteillä. On siis todennäköistä, että busseissa ja muissa liikennevälineissä on ruuhkaa. Kannattaa varata matkaan tavanomaista enemmän aikaa ja suosia etätyötä, jos se on omassa työtehtävässä mahdollista, HSL kertoo verkkosivuillaan.

HSL on lisännyt sivuilleen myös listan busseista, jotka kulkevat juna-asemilta Helsingin suuntaan.

Samoin Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse kertoo, että alueen bussit ja raitiovaunut liikennöivät normaalisti lakosta huolimatta. Myös se kehottaa varaamaan matkaan riittävästi aikaa.

– Lakon aikana busseissa saattaa olla ruuhkia etenkin aamu- ja iltapäiväliikenteessä Lempäälän, Nokian ja Oriveden suunnalta Tampereelle ja takaisin matkustettaessa, Nyssen verkkosivuilla sanotaan.

Bussiliput kannattaa ostaa ennakkoon

Matkahuollon mukaan lippujen myynti sen kanavissa vilkastui sunnuntaina lakkoilmoituksen jälkeen. Yritys kehotti alkuviikosta matkaan aikovia ostamaan lippunsa ennakkoon Matkahuollon verkkosivuilta, Reitit ja liput -sovelluksesta tai Bussiliput-sovelluksesta.

Se myös varoitti, että suuresta kysynnästä johtuen palveluissa voi ajoittain olla ruuhkaa.

Matkahuolto kertoi verkkosivuillaan, että liikennöitsijät pyrkivät lisäämään autoja jo olemassa oleville vuoroille sekä korvaamaan junavuoroja.

– Lisäämme vuoroja ja lippuja verkkosivuillemme ja sovelluksiimme liikennöitsijöiden ilmoitusten mukaan myös viikonlopun aikana. Toistaiseksi ilmoituksia lisävuoroista on tullut muutamia.