Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Marin myöntää keskustelleensa Zelenskyin kanssa Horneteista ­– ei pidä keskustelua virheenä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) myöntää keskustelleensa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Suomen käytöstä poistuvista Hornet-hävittäjistä, uutisoi Ilta-Sanomat.

Marin kommentoi asiaa IS:n vaalimessujen pääministeritentissä.

– Omalta osaltani olen tuonut esille sen, että meillä on Suomessa poistuvaa kalustoa ja mekin voimme keskustella sen jatkokäytöstä. Mitään lupauksia ei ole suinkaan ole annettu, mutta olen kertonut, että olemme hankkimassa uusia hävittäjiä. Olen samassa yhteydessä totta kai todennut, että minä en näistä yksin päätä, Marin kertoi keskustelustaan Zelenskyin kanssa.

Hänen mukaansa Horneteista keskusteleminen "ei ollut virhe".

– On aivan käsittämätöntä, että täällä ei olla valmiita puhumaan aiheesta tilanteessa, jossa olemme tehneet uuden hankintapäätöksen, meille on tulossa hyvin nopeallakin aikataululla uusia hävittäjiä. En ymmärrä, minkä takia haluamme ehdoin tahdoin mieluummin romuttaa nämä Hornetit kuin antaa esimerkiksi näitä Ukrainalle, jos se on mahdollista.

Useat tenttiin osallistuneet puoluejohtajat kritisoivat Marinin toimintaa.

– Ukrainan avustaminen, jossa Suomen linja on ollut vankkumaton, ei ole mitään torihuutokauppaa, että mitäs seuraavaksi, vaan näistä asioita keskustellaan tasavallan presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminnassa ja näin ei ollut tapahtunut ennen kuin keskustelu kansainvälisesti ja ilmeisesti nyt myös Ukrainassa on liikkeellä, sanoi Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

– Olemme hankkineet uudet hävittäjät, koska nämä (Hornetit) tulevat käyttöikänsä päähän loppuvuosikymmenellä. Ei ole mitä antaa, siihen asti me tarvitsemme Hornetit Suomen ilmatilan valvontaan ja puolustamiseen. Tämä ei mennyt nyt oikein, lausui puolestaan Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hornetit nousivat puheenaiheeksi maaliskuun alussa, kun Marin sanoi Kiovan-vierailulla Suomen arvioivan mahdollisuutta luovuttaa käytöstä poistuvia Horneteja Ukrainaan.