Puolustusministeriö on selvittänyt Suomen mahdollisuuksia jatkaa aseellista tukea Ukrainalle myös eduskuntavaalien jälkeen ennen kuin uusi hallitus on muodostettu.
Ministeriö on pyytänyt asiaan näkemystä Oikeuskanslerinvirastolta. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä annetussa vastauksessa kerrotaan, että lähtökohtaisesti Ukrainalle annettavan avun valmistelu ja päätöstä koskevan esityksen tekeminen kuuluu toimitusministeristön toimivaltaan.
– Tässä on siinä mielessä kiireellinen asia, että Ukraina on varsin riippuvainen EU:n ja muiden länsimaiden toimittamasta avusta. Kyse on siinä mielessä jo tehdyn eurooppalaisen poliittisen sitoumuksen jatkamisesta, oikeuskansleri Tuomas Pöysti tarkentaa STT:lle.
Istuva hallitus pyytää eron presidentiltä pian eduskuntavaalien jälkeen. Presidentti pyytää perinteisesti hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Toimitusministeristön odotetaan hoitavan vain välttämättömät rutiinit ja kiireelliset asiat.
– Jos avun luonne ja määrä muuttuvat todella olennaisesti, silloin täytyy katsoa kukin tilanne, Pöysti sanoo.
Suomi on päättänyt luovuttaa 14 erää puolustusaputarvikkeita Ukrainalle. Päätöksen avustuksista on tehnyt presidentti valtioneuvoston esityksen ja puolustushallinnon valmistelun pohjalta.
Selkeyttävä linjaus
STT sai ministeriön ja viraston välisen viestinvaihdon tietopyynnöllä. Viestin perusteella puolustusministeriön resurssipoliittista osastoa johtava Tarja Jaakkola tiedusteli asiaa kansliapäällikkö Esa Pulkkisen pyynnöstä.
– Tuo oli hyvä ja selkeyttävä linjaus meidän suhteen, että lähtökohtaisesti [puolustusapua Ukrainalle] voidaan käsitellä toimitusministeristön aikana, Jaakkola sanoo STT:lle.
Uusista asetoimituksista on päätetty keskimäärin kerran kuukaudessa. Ylijohtaja Jaakkola ei ota kantaa siihen, tuleeko toimitusministeristö käsittelemään uutta apupakettia. Hän ei halua spekuloida asialla, joka liittyy uuden hallituksen muodostamisen kestoon.
Suomi päätti 14:nnestä apupaketista torstaina. Jaakkola oli kommentoinut asiaa ennen päätöstä.
Päätöksen jälkeen puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) esikunnasta kerrottiin STT:lle, että seuraava eli 15. asetoimitus tullaan laittamaan valmisteluun. Sen valmistumisen ajankohdasta ei ole toistaiseksi tietoa.
Jaakkolan mukaan budjettivalta eli raha ei ole Ukraina-avusta päättämisen este, vaikka hallituksen muodostaminen olisi kesken. Materiaalilahjoitukset on tehty Puolustusvoimien varastossa olevasta materiaalista. Korvaavien hankintojen rahoituksesta päätetään erikseen valtion budjetissa tai lisätalousarvioissa.