Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekon MM-kisoista kaiken olennaisen kertoo Kisalehti!

Yhdysvaltain asevoimien komentaja medialle: Ukraina tuskin voittaa sotaa tänä vuonna

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley ei usko Ukrainan voittavan sotaa tänä vuonna.

Milley arvioi asiaa turvallisuuteen ja asevoimiin erikoistuneelle yhdysvaltalaiselle Defense One -medialle eilen. Hänen mukaansa on epätodennäköistä, että Ukraina onnistuisi työntämään pois maaperältään kaikkia maahan hyökänneitä Venäjän joukkoja tämän vuoden aikana.

Milleyn mukaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tavoite ajaa kaikki venäläisjoukot pois Venäjän miehittämiltä alueilta Ukrainassa on erittäin vaikea saavuttaa. Milley arvioi, että Ukrainassa on tällä hetkellä muutamia satoja tuhansia venäläissotilasta Venäjän hallitsemilla alueilla.

– Kyse on paristasadasta tuhannesta venäläisestä, jotka ovat edelleen Venäjän miehittämässä Ukrainassa. En sano, ettei se olisi mahdollista. Sanon vain, että se on erittäin vaikea tehtävä, Milley muotoili.

– Se on heidän tavoitteensa. Heillä on siihen varmasti oikeus, onhan se heidän maansa. He ovat tässä (sodassa) moraalisessa etulyöntiasemassa, hän sanoi.

Milley on aiemminkin esittänyt julkisuudessa hyvin varovaisia arvioita Ukrainan etenemismahdollisuuksista lyhyellä aikavälillä.

Yhdysvalloissa on epäilty, että maan sotilasjohdon pessimistiset julkiset arviot sodan kulusta kielisivät siitä, että Yhdysvallat haluaisi hoputtaa Ukrainaa neuvottelupöytään ja suostumaan alueellisiin myönnytyksiin.

Venäjä taas on Milleyn mielestä epäonnistunut sodassa monin tavoin. Venäjän joukkojen huono koulutus sekä sen käyttämät taktiikat sotarintamalla ovat johtaneet suuriin sotilasmenetyksiin, hän sanoi.

Ukraina sanoo torjuneensa kymmeniä Venäjän hyökkäyksiä Donetskissa

Ukrainan joukot ovat onnistuneet torjumaan yli 70 venäläisjoukkojen hyökkäystä Donetskissa pelkästään eilen, sanoo Ukrainan armeijan esikunta aamuisessa tiedotteessaan.

Asiasta uutisoi ukrainalainen Kyiv Independent -sivusto. Tiedotteen mukaan Venäjän joukot ovat keskittäneet hyökkäykset yhä Bahmutiin, Lymaniin, Avdijivkaan ja Marinkaan Itä-Ukrainan Donetskissa. Venäjä on kohdistanut hyökkäyksiä erityisesti siviili-infrastruktuuriin, Ukrainan armeija sanoo.

Ukrainan ilmavoimat ovat eilen vastanneet useilla iskuilla venäläisjoukkojen asemiin ja sotakalustoon, armeija sanoo.

Se varoittaa myös, että Venäjän ilma- ja ohjushyökkäysten vaara on korkea ympäri Ukrainaa.

Ukraina tilannut Puolasta sata Patrian lisenssillä valmistettavaa panssaroitua ajoneuvoa

Ukraina on tilannut Puolasta sata suomalaisen puolustustarvikevalmistaja Patrian lisenssillä valmistettavaa panssaroitua ajoneuvoa, kertoo Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Puolassa Patrian lisenssillä valmistettavat Rosomak-panssariajoneuvot ovat paikallisia versioita Patria AMV:stä.

Ukrainan tilaus rahoitetaan Morawieckin mukaan Puolan EU:lta ja Ukrainan Yhdysvalloilta saamilla varoilla. Tilauksen tarkempia tietoja tai kokonaishintaa ei kerrottu.

Moneen käyttötarkoitukseen versioitavia Patria AMV -ajoneuvoja käytetään muun muassa miehistönkuljetukseen.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.