Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Vantaalainen demarivaikuttaja ryhtyi kolumnistiksi verkkolehteen, joka edistää hyvää naapuruutta Venäjän kanssa – Valtuustoryhmän johtaja: ”En voi hyväksyä”

Valtuutettu Jussi Särkelä perustelee kolumnistiksi ryhtymistään Suomen edulla. Vantaan SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Räsänen aikoo käydä Särkelän kanssa asiasta ”vakavan keskustelun”.

– Naapurissamme Venäjällä talous kasvaa. Siinä olisi Suomelle elinvoimaa antava kauppakumppani.

Näin aloittaa 20. toukokuuta julkaistun kolumninsa Naapuriseuran Sanomat -verkkolehden tuore kolumnisti, vantaalainen kaupunginvaltuutettu Jussi Särkelä (sd.).

Naapuriseuran Sanomia julkaisee Naapuriseura ry. Verkkolehdestä löytyvän Naapuriseuran ”idea” -osion mukaan yhdistys on aloittanut toimintansa vuonna 2023 ja se ”edistää hyvää naapuruutta ihmisten ja valtioiden välillä”.

– Juuri nyt on erityinen tarve yrittää korjata suhteita Venäjään ja venäläisiin. Nämä suhteet Suomen valtion johto on katkaissut suurelta osin kaikkien vahingoksi, esittelytekstissä kerrotaan.

Naapuriseura ilmoittaa olevansa poliittisista puoleista riippumaton ja aatteellinen yhdistys: aatteiksi nimetään rauha, inhimillisyys, avoimuus ja sananvapaus.

– Korostamme tarvetta parantaa yhteiskunnan ilmapiiriä, vähentää vihapuhetta ja edistää rehellistä viestintää.

Jussi Särkelä on Vantaan kaupunginvaltuuston ja tarkastuslautakunnan jäsen sekä Vantaan kaupungin asuntoyhtiö VAV Asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Särkelä ryhtyi kolumnistiksi Naapuriseuran Sanomiin toukokuun alkupuolella, ja sittemmin verkkolehdessä on julkaistu kolme hänen kolumniaan. Palstan nimenä on Särkelä itte.

Ensimmäinen kolumni oli otsikoitu ”On uskallettava ajatella itse”. Tässä omassa esittelykirjoituksessaan hän toteaa Naapuriseurasta näin: ”Naapuriseura ry. on välttämätön. Se kokoaa oikeudenmukaisuutta ja välittämistä yhteen. Jos meillä ei ole rauhaa, inhimillisen elämän alue kapeutuu. Rauha alkaa hyvästä naapuruudesta, niin yksityiselämässä kuin valtioiden välillä”.

Miksi ryhdyit Naapuriseuran Sanomien kolumnistiksi, Jussi Särkelä?

– Minua pyydettiin. Syynä on se, että olen erittäin huolissani siitä, että Suomi eristäytyy kansainvälisestä yhteistyöstä. Ollaan Euroopan koillisessa kolkassa yksin, ja historiakin sen jo kertoo, että Suomi on pärjännyt silloin, kun rajat ovat auki joka suuntaan. Kannan huolta siitä, että nykyisellä ulkopoliittisella linjalla särjetään hyvinvointivaltio. Nykyinen linja ei ole järkevä, Särkelä perustelee ratkaisuaan.

Hän korostaa olevansa Suomen puolella ja harkinneensa kolumnistiksi ryhtymistään hyvin tarkkaan.

Särkelän mielestä Suomen pitäisi pitää edelleen entisiä yhteyksiä Venäjän suuntaan Ukrainan sodasta huolimatta, niin taloudellisia kuin kulttuurillisiakin.

– Suomessa on paljon tietotaitoa Venäjään liittyen, ja sitä taustaa vasten tuntuu kummalliselta, että kaikki yhteydet ovat poikki. En voi hyväksyä tällaista, Särkelä sanoo.

– Edustan sitä näkemystä, joka suomalaisilla oli vielä pari vuotta sitten, hän toteaa.

Särkelän mukaan Suomi hukkaa nyt ”todella paljon” hyviä bisnesmahdollisuuksia sen takia, että idän kauppasuhteet ovat EU-pakotteiden takia jäissä. Hän antaa esimerkin.

– Hietalahden telakka on venäläisomistuksessa. Nyt telakalla saa rakentaa jäänmurtajia, mutta niitä ei saa viedä Venäjälle, koska ulkoministeriö on kieltänyt. Suomi on tehnyt suurimman osan jäänmurtajistaan Venäjälle, ja nyt menetetään valtavasti ammattitaitoa, kun ei ole vientiä.

– Näin sahataan itseltämme oksaa poikki ja tullaan sitä takuuvarmasti katumaan. Joku maalaisjärki pitäisi olla, Särkelä perää.

Hän sanoo olevansa ”EU:n mies” ja kunnioittavansa EU:n päätöksiä, mutta hänen mukaansa vastaan tulee tilanteita, jolloin Suomen pitäisi käyttää maalaisjärkeä.

– Jäämurtajaesimerkki on yksi. Sitten tehdään typeryyksiä ja rakennetaan kolmemetrinen aita rajan taakse. Eikä kutsuta Venäjän suurlähettilästä itsenäisyyspäiväjuhlin, mikä on kaikkien diplomaattisääntöjen vastaista, Särkelä luettelee.

Särkelä katsoo, että Suomen olisi pitänyt pysyä liittoutumattomana eikä liittyä Natoon Ukrainan sodan aikana.

– Maailmassa on tapahtunut paljon kauheita asioita ennenkin, ja Suomi on pysynyt niiden ulkopuolella. On ollut Tšekkoslovakian miehitys ja sotilaallisia operaatioita.

Särkelä kertoo, ettei Ukrainan sota ole muuttanut hänen käsitystään Venäjästä.

Hän sanoo ihmetelleensä aluksi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta häneltä löytyy myös ymmärrystä venäläisille.

– Venäjä ei voi sietää sitä, että Ukraina menee Natoon. Eikä katso sivusta, jos Krimin asemaa uhataan. USA:lainen sota-alus meni sinne, ja alue on ahdettu täyteen sotilastukikohtia. Kun kuka tahansa piirittää, alkaa henkeä ahdistaa, Särkelä muotoilee.

Hän huomauttaa, että ”myös USA on toiminut aiemmin kansainvälisten lakien vastaisesti Irakissa ja Libyassa”.

Särkelä kertoo, ettei hän ole saanut toistaiseksi palautteita siitä, että hän ryhtyi Naapuriseuran Sanomien kolumnistiksi.

– Olen tiennyt, että tämä tulee julki jollakin tapaa. Tämä on hyvä tapa, hän kommentoi.