Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Hallitusneuvotteluiden maahanmuuttopöytä sai lisäaikaa – yksimielisyyteen ei vielä päästy

Hallitusneuvotteluiden maahanmuuttopöytä on pyytänyt lisäaikaa asioiden ratkomiseen. Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok.) sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että neuvottelijat päätyivät siihen, että lisäaikaa annetaan perjantaille. Hän sanoi toivovansa, että perjantaina tiedetään, missä ollaan.

– Uskomme, että ratkaisuita löytyy, siksi tarvitsemme lisäaikaa, hän sanoi.

Orpo uskoi, että jonkinlaista lähentymistä on tapahtunut, kun kerran lisäaikaa pyydettiin.

Orpon mukaan ilmasto- ja energiakysymyksissä on päästy eteenpäin, ja ollaan lähellä ratkaisuita.

Perussuomalaisten pyynnöstä torstaina on käsitelty vain maahanmuuttoon ja ilmastoon liittyviä kysymyksiä, joissa nykyisten hallitusneuvottelijoiden on vaikein löytää yhteistä kompromissia. Orpo toivoo, että muut neuvottelupöydät voivat jatkaa neuvotteluita normaalisti taas lauantaina.

Orpon mukaan työryhmät jatkavat työtään itseään säästämättä eikä asia ole ainakaan tahdosta kiinni.

Orpon mukaan hänen viestinsä niin talon sisäpuolelle kuin ulkopuolellekin on se, että nyt neuvottelevan hallituspohjan kaksi vaikeinta kysymystä on saatava maaliin.

– Olemme nyt siinä kriittisessä vaiheessa, että näitä vaikeita asioita ratkotaan. Olen varma, että hallitus muodostuu, Orpo sanoi.

Hän lisäsi, että nyt hallitusneuvotteluita käyvät puolueet ovat monista isoista asioista yksimielisiä, joten siksi kaksi vaikeinta asiaa pitää ratkaista.

Orpo viittasi muilla asioilla esimerkiksi sote-kriisiin, velkakriisiin ja huoleen ihmisten ostovoimasta.

Orpo ei juuri suostunut avaamaan neuvotteluiden sisältöä. Hän kuitenkin toisti aiemmin sanomansa, että ilmastonmuutosta torjutaan ja päästöjä vähennetään, mutta siten, etteivät ihmisten elinkustannukset nouse kohtuuttomasti eikä kilpailukyky heikkene. Orpo myös sanoi, että humanitaarista maahanmuuttoa tullaan varmasti kiristämään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi torstaina aamulla, että neuvotteluja käytiin keskiviikkona pitkälle iltaan. Torstaina aamulla hän kuvasi homman olevan pahasti kesken ja kuvaili, että neuvottelijat ovat valmiita neuvottelemaan koko yön.

Orpolla hallitusneuvottelut kestäneet Rinnettä kauemmin

Hallituksen muodostaminen oli torstaina kestänyt pidempään kuin neljä vuotta sitten. Vuonna 2019 Antti Rinteen (sd.) hallitus aloitti toimintansa, kun eduskuntavaaleista oli kulunut 53 päivää.

Orpo on sanonut pyrkivänsä siihen, että hänen johtamansa hallitus voisi aloittaa toimintansa kesäkuun alussa tai viimeistään juhannuksena.

Hallituksen muodostamisen kestossa huomioidaan myös muita vaiheita kuin varsinaiset neuvottelut. Neuvotteluita edeltää esimerkiksi uuden eduskunnan järjestäytyminen, kun taas hallitusohjelman julkaisun jälkeen tapahtuu vielä hallituksen virallinen vaihtuminen.

Itse hallitusneuvotteluita käydään nyt neljättä viikkoa.

Vielä nykyistä pidempään hallituksen muodostaminen on Suomen lähihistoriassa kestänyt Jyrki Kataisella (kok.) vuonna 2011. Kataisen hallitus aloitti toimintansa 66 päivää eduskuntavaalien jälkeen. Se olisi tänä vuonna 7. kesäkuuta eli noin kahden viikon kuluttua.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus puolestaan aloitti toimintansa 40 päivää vaalien jälkeen. Kyseinen haamuraja ohitettiin tällä kertaa parisen viikkoa sitten.