Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin ja Sudanin johtajat tapasivat – vihollismaat keskustelivat suhteiden normalisoinnista

Israelin pääministeri ja Sudania johtava kenraali ovat keskustelleet maiden suhteiden normalisoinnista.

Pääministeri Benjamin Netanjahu tapasi Abdel Fattah al-Burhanin Ugandassa, jossa Netanjahu on ollut vierailulla. Pääministerin toimiston mukaan miehet sopivat yhteistyöstä, joka johtaisi maiden suhteiden normalisoimiseen.

Netanjahu kuvaili tapaamista historialliseksi ja sanoi demokratisoitumaan pyrkivän Sudanin olevan menossa oikeaan suuntaan.

– Burhan haluaa modernisoida maataan, lopettaa sen eristyneisyyden ja laittaa sen maailmankartalle, Netanjahun tiedotteessa sanottiin.

Sudanin hallituksen edustaja kertoi, että hallitukselle ei ollut kerrottu etukäteen Burhanin tapaamisesta Netanjahun kanssa.

Burhan johtaa Sudanin riippumatonta neuvostoa, joka hallitsee maata sen siirtyessä kohti demokratiaa. Neuvostossa on sekä sotilas- että siviilijäseniä. Armeija otti vallan Sudanissa viime huhtikuussa pitkäaikaiselta diktaattorilta Omar al-Bashirilta.

– Meille ei kerrottu tästä kokouksesta eikä meitä konsultoitu. Odotamme että neuvoston johtaja palaa ja antaa selvityksen asiasta, hallituksen edustaja Faisal Mohamed Salih kertoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo soitti Burhanille ja kiitti kenraalia tämän "johtajuudesta suhteiden normalisoimisessa Israelin kanssa."

Sudanin uusi johto on pyrkinyt parantamaan suhteitaan Yhdysvaltoihin, jotta Yhdysvallat poistaisi sen ylläpitämältään terrorismia tukevien maiden listalta.

Israelilla ja Sudanilla ei ole diplomaattisia suhteita, ja virallisesti ne ovat vihollisia. Arabimaista vain Egypti ja Jordania ovat tunnustaneet Israelin valtion. Palestiinalaisjärjestöt tuomitsivat Burhanin tapaamisen Netanjahun kanssa.