Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö: Päättäjien tulisi näyttää esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjunnassa

Presidentti Sauli Niinistön mukaan päättäjien tulisi antaa mallia ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Olen sitä mieltä, että kaikessa pitää johtaa edestä päin ja antaa omaa esimerkkiä, hän sanoi toimittajille valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa.

Niinistön mukaan presidentin kanslia on jo vähentänyt hiilijalanjälkeään alla puoleen vuoden 2016 tasosta. Kansliassa on kiinnitetty huomiota muun muassa matkustamiseen ja polttoaineen käyttöön.

Niinistö sanoi puheessaan valtiopäivien avajaisissa, että ilmastonmuutokseen liittyvät vaarat tunnetaan yhä paremmin, mutta silti niiden torjumiseksi tehdään aivan liian vähän ja aivan liian hitaasti.

– Kansallisesti Suomen paljon mainetta niittäneiden tavoitteiden on alettava näkyä tekoina, hän sanoi.

Hän täsmensi myöhemmin toimittajille, että ei viitannut puheessaan erityisesti kansanedustajiin, vaan kaikkiin päättäjiin ja päätöksentekokoneistoihin.

– Itse asiassa meidän kokemuksemme mukaan on yllättävän helppoa olla vähentämässä hiilijalanjälkeä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi kysyneensä kahvipöydässä juhlallisuuksien aikana Niinistöltä vinkkejä, kuinka päästövähennyksiä on tehty ja olisiko jotain sellaista, josta valtioneuvoston kanslia voisi ottaa oppia. Marin ei eritellyt tekoja tarkemmin.

– Sain vinkin asiantuntijoista, joita kannattaa tässä työssä hyödyntää, Marin sanoi STT:lle avajaisissa.

Niinistö: Raskaita leimoja ei pidä lyödä löysin perustein

Marin nosti Niinistön puheesta päällimmäiseksi muistutuksen siitä, että sanat voivat johtaa tekoihin ja meidän kaikkien pitää pyrkiä yhdessä vastustamaan vihaa, vihapuhetta, rasismia ja epäkunnioittavaa käytöstä toisia ihmisiä kohtaan.

Niinistö puhui leimaamisesta ja rasismista. Hän viittasi keskustelleensa puhemies Matti Vanhasen (kesk.) kanssa, että aihepiiri kaivannee pohdiskelua ”ehkä eduskunnan toimesta ja ainakin Kultaranta-keskusteluissa kesällä”.

Hän korosti puheessaan, että raskaita leimoja, suunnasta tai toisesta, ei pidä lyödä löysin perustein. Jos aiheettomat nimittelyt arkipäiväistyvät, niiden vaikutus laimenee, Niinistö muotoili puheessaan.

Hän pohti, millainen kehityskulku saa ihmisen myötäilemään tai ainakin sulkemaan silmänsä toiminnalta, jota hän vain vähän aiemmin ei olisi osannut kuvitellakaan tapahtuvan.

– Ketju näyttää lähtevän vastakkainasettelusta asteittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen. Näin aivan tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri, hän sanoi.

Häneltä kysyttiin jälkikäteen, kenelle puhe oli erityisesti suunnattu.

– Ei kenellekään erityisesti, vaan kaikille niille, jotka leimaavat. Totesin, että leimaamista tulee suunnasta jos toisestakin.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni piti presidentin puhetta erittäin vaikuttavana. Hän nosti esille muun muassa, miten Niinistö viittasi Auschwitzin leirin vapautuksen muistojuhlaan ja siihen, miten lyhyt aika historian pimeimmistä kohdista on.

– Ja siitä, että pahat sanat johtavat pahimmillaan myös hirvittäviin tekoihin.

ntaa ja Suomen omaa varautumista on hänen mukaansa kehitettävä.

– Suomen järjestelmän erityisenä vahvuutena on kansainvälisissä arvioissa pidetty matalaa kynnystä poikkihallinnolliseen yhteistyöhön ja tiedonvaihtoon. Tässä meillä on paljon annettavaa maailmalle.

Hän kommentoi puheessaan myös ilmastonmuutosta ja sanoi, että ilmastonmuutokseen liittyvät vaarat tunnemme yhä paremmin, mutta teemme edelleen niiden torjumiseksi aivan liian vähän ja aivan liian hitaasti.

– Kansallisesti Suomen paljon mainetta niittäneiden tavoitteiden on alettava näkyä tekoina, hän sanoi.

Lopuksi hän sanoi olevansa iloinen joistakin positiivisista kehityskuluista.

– Erityisen ilahduttavia ovat nuorisoa koskevat tiedot. Maailmalta, että tyttöjen asema on kohentumassa. Meillä taas esimerkiksi nuorison elämäntapojen tervehtyminen. Kiusaaminenkin näyttää olevan vähenemään päin.

"Ilmastonmuutoksen torjunta aivan liian hidasta"

Niinistö puhui myös globaalin terveysturvallisuuden tärkeydestä. Hänen mukaansa koronaviruksen leviäminen on korostanut aiheen merkittävyyttä.

– Toivoa sopii, että tämä virus ei kaikkein pahimpia pelkoja toteuta, mutta pandemian mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Ja ennen pitkää vastassamme lienee vääjäämättä jokin epidemia, jonka laajaa leviämistä verkottuneessa maailmassamme on mahdotonta tyystin estää.

Sen vuoksi globaalia yhteistoimi

Vanhanen: Kanslaiskeskustelussa mielipiteet jakautuvat entistä jyrkemmin

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoi valtiopäivien avajaispuheessaan, että julkinen keskustelu on tietyssä ristiriidassa päätöksenteon arkitodellisuuden kanssa. Hänen mukaansa julkisessa kansalaiskeskustelussa mielipiteet jakautuvat entistä jyrkemmin. Vanhasen mukaan mitä pidemmälle tällainen asennoituminen etenee, sitä vaikeammaksi yhteisten asioiden hoitaminen käy.

– Osa tätä kehityskulkua on valitettavasti myös se, että saadakseen huomiota kielenkäyttöä tai tekoja joutuu nykyaikana kärjistämään, Vanhanen sanoi.

– Uudet valtiopäivät alkavatkin tilanteessa, jossa yhä useammat poliittiset toimijat ovat juridisen arvioinnin kohteena joko tehtävässään tai muussa yhteiskunnassa sanomansa ja tekemänsä johdosta, Vanhanen lisäsi.

Vanhasen mukaan edustajina on toimittava siten, että oikeusvaltion toimintaperiaatetta kunnioitetaan ja juridiikkaa ei politisoida.

– Sillä ennaltaehkäisemme parhaiten myös sen, ettei juridiikkaan turvauduttaisi tulevaisuudessakaan poliittisista syistä, hän sanoi.

Vanhanen huomautti puheessaan, että eduskuntatyössä mikään ryhmä ei saa puhtaana omia tavoitteitaan läpi. Demokraattinen päätöksenteko syntyy Vanhasen mukaan muun muassa asiapohjaisesta keskustelusta, hyvään tutkittuun tietoon pohjautuvasta valmistelusta ja kompromisseista.

Vanhanen otti puheessaan esille lisäksi ilmastokysymyksen. Vanhasen mukaan ilmastokysymyksen käsittely pitää sisällään sekä suuria mahdollisuuksia suomalaisen hyvinvoinnin ja työllisyyden kasvattamiseksi että aiheita, joista saa "mehevääkin mehevämmän" vastakkainasettelun identiteettipolitiikan sävyttämän aikana.