HSL sai kaksi tarjousta junaliikenteen tarjouskilpailuun, VR jätti tarjouksen – viisi toimijaa hyppäsi kyydistä

Nyt liikennettä operoi suorahankintana VR, joka on myös tehnyt kilpailutuksessa tarjouksen. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
STT

STT

Helsingin seudun liikenne ( HSL ) on saanut kaksi tarjousta junaliikenteensä järjestämisestä ensi vuoden kesäkuusta alkaen. Seuraavaksi vuorossa on tarjousten arviointi, jossa HSL kertoo kiinnittävänsä erityistä huomiota tarjousten laatuun ja taloudelliseen kestävyyteen.

Junien tuleva operaattori selviää aikataulun mukaan tämän vuoden toukokuussa.

Tarjouskilpailu koskee HSL:n tilaamaa junaliikennettä. Tällä hetkellä se kattaa kehäradan, rantaradan Helsingistä Siuntioon ja pääradan Helsingistä Keravalle. Nyt liikennettä operoi suorahankintana VR , joka on myös tehnyt kilpailutuksessa tarjouksen.

Kaksivaiheisen kilpailutuksen ensimmäisessä vaiheessa HSL hyväksyi seitsemän tarjoajaa osallistumaan lähijunien kilpailutukseen. Tuolloin kaksi tarjoajista oli valtion rautatieyhtiöitä, Suomen VR ja Ruotsin Sveriges Järnväg , ja viisi Euroopassa toimivaa joukkoliikenneyhtiötä.

HSL ei keskiviikkoiltana kertonut, mitkä yhtiöt ovat jättäneet tarjouksen. VR tiedotti tarjouksen jättämisestä itse.

Kaksi vaihetta on normaali käytäntö

HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila kertoo STT:lle, että suurissa liikenteen kilpailutuksissa erityisesti raideliikenteessä kaksivaiheinen kilpailutus on normaali käytäntö. Ensimmäisessä vaiheessa kiinnostuneita pyydettiin ilmoittautumaan, ja tuolloin arvioitiin esimerkiksi toimijoiden taloudellista kyvykkyyttä. Joukosta valittiin ne, joille lähetettiin lopullinen tarjouspyyntö.

Pyyntö lähetettiin seitsemälle yhtiölle viime syksynä. Sen jälkeen yhtiöt saivat esittää kommentteja siihen asti, kun asiakirjat julkaistiin. Sen jälkeen tarjouspyyntöä harkitsevilla yhtiöillä oli vuodenvaihteen tienoille aikaa esittää kysymyksiä, joihin HSL vastasi.

Anttilan mukaan kaksivaiheisen kilpailutuksen tarkoitus on se, että tarjoajat tietävät, mihin ryhtyvät, ja osaavat hinnoitella tarjouksensa järkevästi ja oikein. Hän sanoo, että on tavallista, että kaikki hyväksytyt yhtiöt eivät tee tarjousta. Syitä tarjouksia pyytävä taho ei saa tietoonsa.

– Saattaa olla, että jokin firma siinä välissä vaikka voittaa ison tarjouskilpailun tai parikin ja keskittää sitten johdon ja asiantuntijoiden voimat niiden liikenteiden aloitukseen ja suunnitteluun, hän kuvailee.

HSL:n lähiliikenteessä käytettävän kaluston omistaa Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien yhteinen Pääkaupunkiseudun junakalusto , jonka junilla liikennettä ajetaan tulevaisuudessakin. Jos liikennöitsijä vaihtuu, nykyinen henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksessa uudelle liikennöitsijälle vanhoina työntekijöinä.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut