Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan ja USA:n tiedustelupalvelut vakoilivat vuosikymmeniä liittolaisiaan kryptausfirman kautta

Yhdysvaltain ja Saksan tiedustelupalvelut vakoilivat vuosikymmenten ajan hallituksia ympäri maailman salaa omistamansa kryptausyrityksen kautta, kertovat tiedotusvälineet Saksassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Sveitsistä käsin toiminut Crypto AG -yritys toimitti viestinsalauslaitteistoa yli 120 valtiolle toisesta maailmansodasta lähtien tämän vuosituhannen alkuun asti. Asiakkaita olivat muun muassa Iran, Intia, Pakistan ja lukuisat Etelä-Amerikan sotilasjuntat.

Asiasta kertovat Washington Post ja Saksan yleisradio ZDF, jotka ovat tutkineet asiaa yhdessä. Ne perustavat tietonsa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n sisäiseen, salaiseen historiateokseen, jossa tiedusteluoperaatiosta käytettiin ensin nimeä Rubicon ja myöhemmin Thesaurus.

– Se oli vuosisadan tiedustelukaappaus, historiikissa kirjoitetaan Washington Postin mukaan.

Homma toimi niin, että Crypto AG kauppasi ostajamaille laitteet salattujen viestien lähettämiseen. Ne oli kuitenkin säädetty sellaisiksi, että Yhdysvaltain ja Saksan tiedustelupalvelut pystyivät helposti murtamaan koodin. Laitteiden myynnistä saadut miljoonien dollareiden voitot menivät tiedustelupalveluille, jotka käyttivät ne muihin operaatioihinsa.

– Ulkomaiden hallitukset maksoivat hyvät rahat Yhdysvalloille ja Länsi-Saksalle siitä etuoikeudesta, että niiden salaisimmat viestit luettiin ainakin kahdessa ja mahdollisesti jopa viidessä maassa, kirjoitus jatkuu.

Saksan tiedustelupalvelu BND ja CIA kieltäytyivät kommentoimasta tietoja, mutta maiden viranomaiset eivät ole kiistäneet dokumenttien aitoutta.

Omistus piilotettiin Liechtensteiniin

Crypto AG:n perusti Yhdysvaltoihin paennut venäläissyntyinen yrittäjä Boris Hagelin vuonna 1940. Ensin sen laitteita käyttivät yhdysvaltalaisjoukot toisessa maailmansodassa.

Sodan jälkeen Hagelin muutti Sveitsiin ja alkoi tuottaa aiempaa kehittyneempiä kryptauslaitteita. Yhdysvaltalaiset suostuttelivat hänet myymään paremmat laitteet vain hyväksymillensä maille, kun taas vanhemmat laitteet kaupattiin muille. Myöhemmin Yhdysvaltain NSA-tiedustelupalvelu auttoi Hagelinia kehittämään uusia laitteita, joiden lähettämät sanomat sisälsivät koodausta, jota yhdysvaltalaiset osasivat purkaa.

Vuonna 1970 Yhdysvallat ja Saksa pääsivät sopuun kaupoista, jolla ne ostivat Crypto AG:n 5,75 miljoonalla dollarilla. Siitä lähtien ne käyttivät yhtiössä valtaa. Todellinen omistus piilotettiin liechtensteinilaisten peiteyhtiöiden taakse.

Tulevina vuosina tiedustelupalvelut salakuuntelivat esimerkiksi Iranin islamistijohtoa vuoden 1979 panttivankikriisin aikana ja jakoivat Argentiinan viestitietoa sen viholliselle Britannialle Falklandin sodan aikana. Sen sijaan kommunistimaat Kiina ja Neuvostoliitto eivät koskaan luottaneet Crypto AG:n laitteisiin. Vakoilusta huhuttiin jo aikoinaan, mutta todisteita siitä ei aiemmin ole saatu.

Operaatio kuivui kokoon

Saksan BND vetäytyi operaatiosta 1990-luvun alussa oletettavasti siksi, että se pelkäsi jäävänsä kiinni ja koska se ei pitänyt Yhdysvaltojen tavasta vakoilla niin ystäviä kuin vihollisia. CIA osti BND:n ulos yhtiöstä ja jatkoi toimintaa yksin.

Vakoiluoperaatio kuivui kokoon verkkoteknologian kehityttyä 2000-luvulla ja uudemman kryptausteknologian korvattua vanhemman. CIA myi yhtiön pois vuonna 2018.

Yhtiö jaettiin kahteen osaan, joista toinen jäi Sveitsiin ja toisen osti ruotsalainen sijoittaja.

Sveitsin puolustusministeriö kertoo saaneensa yhtiön taustoista tiedon viime vuoden lopulla ja tutkivansa asiaa. Ruotsi on myös toistaiseksi evännyt vientiluvat Crypto AG:n seuraajayhtiöiltä.

Washington Postin mukaan Sveitsin viranomaisten on täytynyt tietää Crypto AG:n taustoista vuosikymmenten ajan, mutta Sveitsi toimi vasta saatuaan tietää, että tiedot ovat tulossa julki.

Crypto AG:n laitteistoa käyttää yhä toistakymmentä valtiota eri puolilla maailmaa.