Hallitus ei ole tehnyt päätöstä Kreikan pakolaisleirien lapsista – pohtii käsittelyaikataulua piakkoin

Pääministeri Sanna Marin (sd.). Vesa Moilanen / LEHTIKUVA
STT

STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hallitus tuskin vielä ensi viikolla käsittelee kysymystä Kreikan pakolaisleireillä olevista perheettömistä alaikäisistä. Marin on suurimman osan ensi viikosta matkoilla, mutta hän arvelee, että sen jälkeen hallitus voisi katsoa, millä aikataululla asiaa on mahdollista käsitellä.

– Päivämäärää ei ole vielä katsottu. Tämä selvitys on nyt tullut ja lähdemme kartoittamaan, missä vaiheessa hallitus tätä käsittelee, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.

Sekä sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) että Marin sanovat, että Kreikan pakolaisleirien tilannetta käsiteltiin hallituksen iltakoulussa lokakuussa.

Ohisalon mukaan sisäministeriö on hallituksen yhteisten keskustelujen pohjalta selvittänyt, onko mahdollista, että Kreikan pakolaisleireillä olevia erityisen vaikeassa tilanteessa olevia lapsia autettaisiin. Esimerkiksi hän mainitsee yksin tulleet alaikäiset turvapaikanhakijat.

Asiaa toimittajille eduskunnassa kommentoineen Ohisalon mukaan hallituksen piirissä on käyty syksyn iltakoulukeskusteluiden lisäksi muitakin keskusteluita.

– Olen tätä asiaa tuonut muun muassa keskustan hallintovaliokunnan jäsenille (esille), ja heidänkin kanssa ollaan tästä yhdessä puhuttu. Nyt on tärkeää, että otetaan yhdessä asia käsittelyyn ja ratkotaan yhdessä asia, sisäministeri lisäsi.

Sekä Marin että Ohisalo sanoivat toimittajille eduskunnassa, että hallitus ei ole vielä päättänyt, otetaanko leireiltä alaikäisiä ja kuinka paljon.

– Ei ole keskusteltu vielä mitään konkreettisesti määristä. Se on hallituksen yhteinen päätös. Suomihan voi sen päätöksen tehdä ihan kuinka itse parhaaksi näkee ja kokee, Ohisalo sanoo.

Hänen mukaansa tilanne Kreikan pakolaisleireillä on kriittinen. Leireillä on arvioitu olevan noin 5 000 lasta.

Marin ei tiedä, onko jollain taholla toive siitä, kuinka paljon Suomi ottaisi leireiltä ihmisiä.

Marin sanoo parhaan lääkkeen siirtolaiskysymykseen olevan Euroopan yhteinen politiikka. Yhteistä poliittista linjausta ei ole kuitenkaan pystytty tekemään, sillä Euroopassa maat ovat asiasta erimielisiä.

Kulmunin mukaan Ohisalon ulostulo hieman yllätti

Kreikan pakolaisleireillä olevien tilanne nousi pinnalle aiemmin tällä viikolla, kun Ohisalo sanoi Ylelle , että hän haluaa Suomen ottavan vastaan perheettömiä alaikäisiä turvapaikanhakijoita Kreikan pakolaisleireiltä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi puolestaan keskiviikkona muun muassa MTV:lle yllättyneensä Ohisalon ehdotuksesta tuoda orpolapsia Suomeen Kreikan pakolaisleireiltä.

– Kyllä se hivenen yllätti, mutta toki näistä asioista on käyty viime vuonnakin keskustelua ja tiedossa on, että Kreikan leireillä on paljon alaikäisiä lapsia ja näyttää siltä, että Kreikka ei yksin tämän asian kanssa selviä, sanoi Kaikkonen toimittajille eduskunnassa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi toimittajille torstaina eduskunnassa, että hallitus on käsitellyt asiaa viime syksynä. Sen jälkeen asia ei hänen mukaansa ole ollut hallituksen pöydällä, minkä takia asian nouseminen esille tuli hänelle sinänsä hieman yllätyksenä.

Kulmuni ei sanonut, pitäisikö hänen näkemyksensä mukaan Suomen vastaanottaa lapsia Kreikan pakolaisleireiltä.

– Pakolaisleiri ei ole tietenkään pikku lasten paikka. Minulla ei ole niitä yksityiskohtia vielä tiedossa, koska vasta julkisuudessa on sitä asiaa käsitelty tuoreeltaan. Sitten hallitus ottaa kantaa siihen jossain vaiheessa, kun saamme tarkempaa informaatiota siitä, mikä tilanne on, Kulmuni muotoili.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut