Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotitalouksien osakepotti kasvoi viime vuonna liki viidenneksellä

Suomalaisten kotitalouksien suorat osakeomistukset kasvoivat viime vuonna yli 18 prosenttia, kertoo Suomen Pankki. Joulukuun lopussa kotitalouksien osakeomistusten arvo oli 39 miljardia euroa.

Kasvua kertyi viime vuoden aikana yli kuusi miljardia. Tästä suurin osa eli 5,7 miljardia tuli pörssikurssien noususta, kun Helsingin pörssin yleisindeksi kohosi samaa tahtia kuin kotitalouksien sijoitukset. Kotitaloudet sijoittivat viime vuoden aikana nettomääräisesti 0,6 miljardia euroa osakkeisiin. Sijoituksista yli 90 prosenttia kohdistui kotimaisiin yrityksiin.

Huolimatta osakesijoitusten arvonnoususta ja uusista sijoituksista kotitalouksien osakesijoitukset eivät yllä ennätykseen. Elokuussa 2018 ja toukokuussa 2017 osakesijoitusten arvo ylsi 39,1 miljardiin.

Luvussa ei ole mukana kotitalouksien omistamia osuuksia osakkeisiin sijoittavista rahastoista. Joulukuun lopussa kotitalouksilla oli Suomeen rekisteröidyissä osakerahastoissa 8,8 miljardin euron sijoitukset. Osakerahastosijoitukset kasvoivat 1,8 miljardia euroa viime vuoden aikana.

Lisäksi kotitalouksilla on osakeomistuksia sijoitussidonnaisten vakuutussopimusten kautta. Suomen Pankki arvioi, että näissä on kaikkiaan 10 miljardia euroa osakerahastoissa ja 0,8 miljardia suoraan noteeratuissa osakkeissa.