Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Hakaristilippujen kantamisesta itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa 2018 syytteet viidelle

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt syytteitä nostettavaksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hakaristilippujen kantamisesta mielenosoituskulkueessa itsenäisyyspäivänä 2018, syyttäjälaitos tiedottaa. Syyte nostettiin viittä henkilöä vastaan.

Poliisi takavarikoi hakaristiliput Helsingissä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkueesta. Poliisihallitus vaatii järjestöä kiellettäväksi ja asiaa käsitellään parhaillaan korkeimmassa oikeudessa. Korkein oikeus kielsi viime vuonna järjestön toiminnan väliaikaisesti, kunnes se on ratkaissut asian.

Valtakunnansyyttäjä katsoi, että hakaristilippujen edustama viesti kohdistuu tiettyihin kansaryhmiin ja on rikoslain edellä mainitun säännöksen tarkoittamin tavoin uhkaava ja solvaava. Hänen mukaansa hakaristilipun uhkaava ja solvaava ideologinen viesti on yksiselitteinen, eivätkä epäillyt itse ole tuoneet muitakaan perusteita esille.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen kertoo STT:lle, että tämä on hänen muistaakseen ensimmäinen kerta, kun hakaristilipun kantamisesta ajetaan syytettä Suomessa. Hän ei tässä vaiheessa kommentoi enempää syytteen sisältöä.

Syytteitä myös koulun läheisyydessä pidetystä mielenilmauksesta

Samassa yhteydessä Toiviainen määräsi syytteitä nostettavaksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan koskien mielenilmausta, joka järjestettiin Merilahden koulun läheisyydessä huhtikuussa 2018. Tilaisuudessa pidettiin nuorille koululaisille osoitettu, internetiin levitetty rasistinen puhe, jossa uhattiin, paneteltiin ja solvattiin tiettyjä maahanmuuttajaoppilas- ja nuorisoryhmiä.

Koulun lähellä pidetystä mielenilmauksesta nostettiin syytteet kahdelle. Toinen henkilöistä sai syytteen myös hakaristijutussa. Toiviainen ei kommentoi sitä, oliko koulun lähellä pidetyssä mielenilmauksessa kyse PVL:n mielenilmauksesta.