Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat määrää lisää tullimaksuja Airbusille – nousua kymmenestä prosentista viiteentoista

Yhdysvallat aikoo jälleen kasvattaa tullimaksuja Euroopasta tuotaville Airbusin lentokoneille, kertovat viranomaiset. Tulleja aiotaan korottaa 15 prosenttiin maaliskuun 18. päivästä alkaen.

Maksut ovat olleet lokakuusta lähtien kymmenen prosenttia. Tuolloin Yhdysvallat asetti tulleja 7,5 miljardin dollarin eli yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta. Silloiset tullimaksut ovat koskeneet muun muassa Airbusia, useita eri juustoja, ranskalaisia viinejä ja skotlantilaisia viskejä.

Airbus vastasi Yhdysvaltojen ilmoitukseen ja sanoi pahoittelevansa sitä syvästi, koska se pahentaa entisestään kauppajännitteitä Yhdysvaltojen ja EU:n välillä.

Airbus kertoi tammikuun alussa laajentavansa tuotantoaan Yhdysvalloissa. Laajennus koskee A320-sarjan koneita. Airbus kilpailee yhdysvaltalaisen Boeingin kanssa, jonka samankokoiset 737 Max -koneet ovat olleet lentokiellossa Indonesiassa ja Etiopiassa tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi.

Eurooppalaisvalmistajan mukaan tullimaksujen korotus aiheuttaa ongelmia amerikkalaisille lentoyhtiöille, joilla on jo nyt pulaa lentokoneista.

– Jatkamme neuvotteluja amerikkalaisten asikkaidemme kanssa ja pyrimme lieventämään tullien vaikutuksia mahdollisimman paljon, Airbus sanoi.

Tullimaksut Trumpin aseena

Yhdysvallat ilmoitti uusista maksuista vain päiviä sen jälkeen, kun maan presidentti Donald Trump sanoi, että olisi aika aloittaa vakavat keskustelut kauppasopimuksesta Euroopan unionin kanssa.

Trumpin tiedetään pitävän tullimaksujen korotuksia painostuskeinona kauppaneuvottelujen vauhdittamisessa. Washingtonista on myös uhattu eurooppalaista autoteollisuutta. Uhka kohdistuu erityisesti Euroopan suurimpaan autonviejämaa Saksaan. Myös ranskalaiselle viinille saattaa olla luvassa lisää maksuja.

Trump haluaa, että EU avaisi markkinoitaan erityisesti yhdysvaltalaisille maataloustuotteille. Pöydällä on myös yhdysvaltalaisten digitaalijättien kuten Amazonin ja Facebookin verotus.