Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wikileaks-Assangen luovutusoikeudenkäynti alkoi Britanniassa – Yhdysvalloissa Assangea uhkaa jopa 175 vuoden vankeus

Tietovuotaja Julian Assangen oikeudenkäynti on alkanut Lontoossa. Oikeuden on määrä tulevien viikkojen aikana päättää, luovutetaanko Assange Yhdysvaltoihin. Siellä häntä odottaisivat syytteet, joista maksimirangaistus on 175 vuotta vankeutta.

Oikeuteen kahden vartijan saattamana saapunut Assange vaikutti rauhalliselta. Paikalle olivat tulleet myös Assangen isä John Shipton ja hänen veljensä Gabriel Shipton. John Shipton tuomitsi kovin sanoin viranomaisten "pahantahtoisen vainon" poikaansa kohtaan.

– Olemme täällä tukeaksemme voimakkaasti ja päättäväisesti Juliania tätä kymmenen vuotta kestänyttä sortoa ja poliittista painostusta vastaan, Shipton sanoi.

Oikeustalon ulkopuolelle Kaakkois-Lontoossa oli kerääntynyt koko joukko mielenosoittajia, jotka vaativat Assangen vapauttamista.

Assange on jo suorittanut tuomionsa, jonka hän sai ehdonalaissääntöjen rikkomisesta. Hän on kuitenkin edelleen vangittuna Belmarshin vankilassa odottamassa luovutusoikeudenkäynnin tulosta.

Luovutusoikeudenkäynti käydään kahdessa osassa. Ensimmäinen osa kestää tämän viikon. Lisäksi jutulle on sovittu kolmen viikon käsittely toukokuussa, minkä jälkeen tuomari tekee ratkaisunsa.

Asiakirjat antanut Manning istuu taas vankilassa

Australialaissyntyinen Assange perusti Wikileaks-vuotosivuston vuonna 2006. Sivusto nousi maailmanmaineeseen vuoden 2010 jättivuodon myötä.

Wikileaks sai julkistamansa asiakirjat Yhdysvaltojen asevoimien entiseltä tiedusteluanalyytikolta Chelsea Manningilta, jonka Yhdysvallat tuomitsi 35 vuoden vankeuteen vuonna 2013. Vuoden 2017 alussa silloinen presidentti Barack Obama lievensi Manningin tuomiota, ja tämä vapautui saman vuoden toukokuussa. Viime vuoden keväällä Manning joutui kuitenkin takaisin vankilaan, koska hän ei ole suostunut todistamaan Wikileaksia ja Assangea tutkivan suuren valamiehistön edessä.

Muutama kuukausi Wikileaksin suurvuodon jälkeen elokuussa 2010 kaksi naista teki Assangesta rikosilmoituksen Ruotsin poliisille. Toinen syytti Assangea raiskauksesta, toinen seksuaalisesta ahdistelusta.

Estääkseen luovutuksensa Ruotsiin Assange sulkeutui Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön vuonna 2012. Hän päätyi lopulta viettämään lähetystössä seitsemän vuotta, kunnes viime vuoden huhtikuussa Ecuador käski häntä lähtemään. Britannian poliisi pidätti Assangen ja hänet tuomittiin vankilaan seksuaalirikossyytteisiin liittyneiden takuuehtojen rikkomisesta.

Wikileaks on ollut näkyvästi esillä myös Venäjän vaalivaikuttamista koskevissa tutkinnoissa Yhdysvalloissa. Erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinta selvitti, että Wikileaksin julkaisemat, demokraatti Hillary Clintonin kampanjan sähköpostit ja muut tiedot tulivat Venäjän sotilastiedustelulta.