Kansanedustaja Juha Mäenpää ja kaksi entistä maakuntalehtien päätoimittajaa syytteeseen Mäenpään mielipidekirjoituksen takia

Kansanedustaja Juha Mäenpään syyte koskee kunnianloukkausta. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA
STT

STT

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) ja kaksi entistä maakuntalehtien päätoimittajaa saavat syytteen Mäenpään mielipidekirjoituksen takia. Asiasta kertoi ensin keskiviikkona ilmestynyt Ilmajoki-Lehti . Asia vahvistettiin STT:lle Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudesta.

Mäenpään syyte koskee kunnianloukkausta. Hän arvosteli kirjoituksessaan Etelä-Pohjanmaan opiston rehtori Kyösti Nyyssölää muun muassa siitä, ettei opisto olisi antanut siellä ilmi tullutta raiskausepäilyä poliisin selvitettäväksi. Opistolta oli kuitenkin oltu Ilmajoki-lehden mukaan yhteydessä poliisiin, joka oli todennut, ettei mitään rikosta ollut tapahtunut.

Ilmajoki-lehden mukaan Nyyssölä teki Mäenpään mielipidekirjoituksesta tutkintapyynnön poliisille. Mäenpää ei koe syyllistyneensä rikokseen.

– Mielestäni kirjoitus ei täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä, koska käsitykseni mukaan viranhaltijoiden toimia työssään voi arvostella yhtä lailla kuin poliitikkojen toimia, Mäenpää sanoo STT:lle.

Päätoimittaja vastaa lehdessä julkaistusta sisällöstä

Yhdeksi lehdeksi yhdistyneiden Ilkan ja Pohjalaisen entiset päätoimittajat Satu Takala ja Toni Viljanmaa puolestaan saavat syytteen päätoimittajarikkomuksesta. Kumpikin kiistää Ilkka-Pohjalaiselle syyllistyneensä rikokseen.

Viljanmaa kertoi STT:lle, ettei hän kommentoi asiaa tässä vaiheessa enempää. Takalaa STT ei tavoittanut.

Päätoimittajarikkomukseen voi syyllistyä, jos vastaavana toimittajana tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö toimitustyön johtamis- ja valvontavelvollisuutensa siten, että se on omiaan vaikuttamaan rikoksen toteutumiseen.

Kaikista nyt syytetyistä teoista voidaan tuomita sakkorangaistukseen. Syyttäjä Kimmo Lampinen ei kommentoi tarkemmin asiaa. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus käsittelee asiaa 24. maaliskuuta.

Mäenpään toinen rikosepäily koskee vieraslajipuheita

Mäenpäätä epäillään myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit viime kesäkuussa pitämässään puheessa eduskunnassa. Valtakunnansyyttäjä on siksi pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen. Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan asiaa.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut