Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n ex-pääsihteeri Perez de Cuellar kuoli satavuotiaana

YK:n entinen pääsihteeri Javier Perez de Cuellar on kuollut satavuotiaana. Hän kerrottiin kuolleen Perussa paikallista aikaa keskiviikkoiltana. Perulainen Perez de Cuellar toimi tehtävässä vuodet 1982–1991 ja oli kansakuntien viides pääsihteeri.

Pääsihteerin kuolemasta kertoi hänen poikansa Francisco Perez de Cuellar. Hän kuvaili perulaiselle RPP -radiokanavalle, että hänen isällään oli takanaan vaikea viikko.

Francisco Perez de Cuellar kertoi kanavalle, että ruumiinvalvojaiset järjestetään ennen hautaamista perjantaiaamupäivänä paikallista aikaa.

Pääsihteerinä Irakin - Iranin sodan aikana

Perez de Cuellar johti YK:ta muun muassa Irakin–Iranin sodan ja El Salvadorin sisällissodan aikana.

YK:n sivujen mukaan Perez de Cuellar aloitti työnsä pääsihteerinä 1. tammikuuta 1982. Hänet valittiin uudelle kaudelle lokakuussa 1986. Työnsä pääsihteerinä hän päätti vuoden 1991 viimeisenä päivänä.

Tehtävässään hän korosti sitä, että YK:n turvallisuusneuvoston tehtävä on turvata rauhaa ja toimia neuvottelujen areenana.

Hän syntyi Perun pääkaupunki Limassa 19. tammikuutta 1920 ja teki uran asianajajana ja diplomaattina. Hän toimi myös Perun pääministerinä vuosina 2000–2001.